HSG

Om HSG

HSG (hysterosalpingografi) är en undersökning med vattenlösligt kontrastmedel för att konstatera om fri passage förekommer i äggledarna (tuba uterina).

Mellan äggstocken (ovarium) och äggledarens slut finns ingen fast förbindelse utan vid ägglossning ”vandrar” ägget en liten bit i den fria bukhålan innan den når ”fransarna” på äggledaren (fimbriae tubae). Häri vandrar äggcellen vidare ner till livmodern.

Denna undersökning göres främst för att påvisa att normal passage föreligger i äggledaren då svårighet för graviditet (infertilitet) förekommit som då kan bero på [ingen passage] mellan äggstock och äggledare finns. Livmoderns form undersökes även i samband med denna undersökning. Ibland kan denna vara missbildad vilket försvårar för kvinnan att skaffa barn. Cancer och polyper kan också ev. ses vid en HSG-undersökning.

Idag har denna undersökningsmetod till stor del ersatts med ultraljud där kontrastmedel sprutas in i livmodern som då kan visualisera en passage ut från äggledaren. Även en laparoskopi (titthål genom bukväggen) kan göras där ett färgämne sprutas in i livmodern som sedan visuellt kan verifieras genom endoskopet (böjligt ”tittrör”).

Före

Kvinnor som genomgår denna undersökning får ta en antibiotikakur i förebyggande syfte av remitterande läkare.
Kvinnan får inte vara gravid!
HSG-undersökning kräver oftast vissa förberedelser före undersökningen. Detta kan då vara i form av en enklare laxering.
Precis innan undersökningen skall patienten själv ha utfört noggrann ”nedre toalett”. Dvs. tvätta sitt undersliv.

Metod

Undersökningen göres under sterila förhållanden då hygienen är av yttersta vikt för att undvika senare ev. komplikationer i form av infektioner. Patienten ligger på rygg med benen upplagda och särade i en ”gyn-stol-ställning” då noggrann tvättning av undersökande radiolog även föregår insättandet av katetern.

En tunn ballong-försedd kateter föres upp genom slidan till livmodern. Strax innanför den yttre livmodermunnen (ostium uteri) blåses ballongen upp för att på så sätt fixera katetern på plats. Förekommer svårigheter med att fixera denna kateter på rätt plats kan en ”kupp”-försedd kateter användas istället. Kuppen som är formad som livmodertappen fästes på denna genom att koppla på ett svagt vaccum (sug) i denna.

Vattenlösligt kontrastmedel sprutas sedan in och fyller upp livmodern.
Denna kontrast flyter sedan vidare ut i vardera äggledare. Om normal passage finns rinner kontrast via äggledarnas ändar ut i den fria bukhålan. Bilder tas sedan i frontal- och sidoprojektioner samt sk. vridbilder.

En röntgenläkare gör denna undersökning som tar ca. 30 minuter.

Efter

Det kan förekomma små blödningar från lslidan efter denna undersökning.
För att minimera infektionsrisk bör patienten inte bada 2-3 dagar efter undersökningen. Likaså bör patienten under denna tid inte idka samlag.