Kärlröntgen

icon_mini_faq Er det farlig å ta angiografi? er det bivirkninger?

icon_mini_register Den vanliga angiografin sker oftast med “konventionell” röntgenteknik, dvs där röntgenbestrålning förkommer. Här är riskerna de samma vid all exceptionellt stor röntgenexponering. Se våra sidor om teknik och biologiska effekter på vävnader och organ.
Idag används även magnetkamera (MR) för rena diagnostiska undersökningar. Dvs. undersökningar där inga interventionella åtgärder (ingrepp/behandling) sker.
Gemensamt för båda teknikerna är att kontrastmedel måste andvändas för att åskådliggöra blodkärlen.
All konrastmedel har viss skadlig effekt på organ och vävnad. Omfattningen av detta beror på ev. allergi, diabetes, nedsatt njurfunktion, ålder, mfl. faktorer. Ev. risker med själva undersökningsförfarandet beror främst på vilka åtgärder (interventioner) som göres samtidigt i behandlande syfte.
Det finns alltid en viss risk med att ha främmande föremål inne i blodbanan. Små proppar kan lossna och sätta sig längre distalt. Efterföljande blödningar kan ske i punktionsstället. Mm, mm.
Dock genomgår man ingen interventionell angio (konventionell) utan orsak. Här får man återigen bedömma nyttan gentemot ev. risker med undersökningen.
Fördelarna är dock oftast stora då de flesta ingrepp trots allt ger ett lyckat resultat med högre efterföljande livskvalité.

icon_mini_profile K. T.  rrgssk.
Röntgenavdelningen Helsingborgs Lasarett AB

Graviditet

icon_mini_faq Är det farligt att undersöka gravida kvinnor?
Om ej varför frågar ni om de är gravida?

icon_mini_register Den inremitternade läkaren bör ha gjort en avvägning om nyttan med en ev. röntgenundersökning, i hänseende till den pågående graviditeten och ev. hypotetiska risker härvid, övverväger för en undersökning.
Dvs. undersökningen skall vara av så högt värde att ev. risker får förbises. Här skall man också beakta hur långt gången graviditeten är.
Om undersökningen ändå anses av sådant värde anpassas denna oftast så att exv. bildantalet minskas från det “normala”, blyförkläde kan används om detta kan ske utan att störa bildtagningen, mm. Ifrågasätter vi undersökningen på något sätt tages kontakt med inremitternade läkare för överläggning där vi ev. avråder eller föreslår annan undersökningsmetod… om sådan finnes.
Därför frågar vi alltid.
Mer information får du under våra “Tekniksidor”.

icon_mini_profile H. L., leg. läk.
Röntgenavdelningen Helsingborgs Lasarett AB

Ischias

icon_mini_faq Har fått konstaterat “ischias” av läkare. Eftersom jag till yrket rider och utbildar hästar är jag angelägen att så snabbt som möjligt tillfriskna. Hur går jag tillväga? Vilken hjälp kan jag få?
Hur vet läkaren om det verkligen är ischias eller sk muskelinflamation? Kan man se vad exakt via ex vis magnetröntgen? Var i Malmöområdet finns i så fall närmaste ställe att göra detta på? Kan man göra det privat och vad kostar det då? Vad kan en kiropraktor/naprapat göra?

icon_mini_register Din läkare har alltså konstaterat att du lider av “ischias”. Detta är ju egentligen ett namn som i folkmun används för “ont i rygg och ben”. Precis som du antyder i ditt mail så är detta vanligen utlöst från muskulatur eller skelett, men ibland ( mera sällan ) kan det vara betingat av direkt nervpåverkan. Detta är ibland betingat av sk diskbråck, vilket vi kan se på sk magnetröntgen.
Magnetkameraundersökning kan utföras på nästan alla röntgenavdelningar i Skåne. Du kanske borde diskutera med din läkare om ifall han/hon tycker det finns anledning att gå vidare med detta. Isåfall skickar han en remiss till röntgen.

icon_mini_profile H. L. leg läk.
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett AB

Kontrastmedel efter colon

icon_mini_faq Jag har gjort colonröntgen för två dagar sedan och känner mig orolig, hur vet jag att all kontrast är försvunnen och inte ställer till problem för mig? Jag känner mig lite konstig i magen och avföringen ser konstig ut är detta normalt eller?

icon_mini_register Kontrasten som du fått i samband med colonundersökningen innehåller huvudsakligen barium och denna kan ha en stoppande effekt, därför har du fått Toilax tabletter (laxerande) efter undersökningen. Normalt tar sig kontrasten ut från tarmen på någon dag, ett undantag är dock om man har tarmfickor där kontrasten kan samlas under lång tid. Även om kontrast skulle finnas kvar i dessa små tarmfickor påverkar det inte tarmfunktionen.
Du nämner att avföringen ser konstig ut det innebär att magen har kommit igång efter undersökningen vilket är ett gott tecken, men du kan få vänta ytterliggare någre dagar på att magen är tillbaka i normal form, med normal form och konsistens på avföringen.
Det finns dock sjukdomar som kan påverka avföringens form, färg, konsistens och lukt.

icon_mini_profile Dr. J. B.
Röntgen Helsingborgs lasarett AB

Tjocktarmsröntgen

icon_mini_faq Hur många tjocktarms resp tunntarmsröntgen genomför ni i Helsingborg/år?
Har tekniken förändrats/förbättrats sedan 98 då jag genomgick dessa undersökningar?

icon_mini_register Jag är ledsen att du har fått vänta på svaret.
Föregående år (2000) utförde vi drygt 1500 tjocktarms undersökningar och knappt 500 tunntarmsundersökningar.
Under år 2000 infördes även ett nytt remiss-system, som innebar att vi inte kunde utnyttja undersökningsrummen fullt ut. Tekniken vi använder när vi utför tjocktarm- och tunntarms-undersökning är densamma som när du undersöktes -98. Förberedelserna är dock modifierade något jämfört med tidigare och de vi använder nu upplevs som lindrigare.
Den diagnostiska kvaliten är oförändrad.

icon_mini_profile J. B. Sektionsansvarig Traditionell röntgen.
Röntgen Helsingborgs lasarett AB

PDA

icon_mini_faq Jag har en fråga gällande PDA (persisterande ductus arteriosus). Hur görs diagnosen, vad använder man för maskiner?

icon_mini_register Diagnosen ställes vanligen med ultraljudsapparat. Undersökningen heter ultrakardiografi (UKG). Med Dopplerteknik, en variant av ultraljud, mäter man flödet i förbindelsen. Undersökningen utföres av barnhjärtläkare (barnkardiolog) eller klinisk fysiolog.

icon_mini_profile Nils M. Överläkare
Röntgen Helsingborgs lasarett

Hand

icon_mini_faq För ca 4 v. sedan bröt jag mitt mellanhandsben och fick en gipsskena vilken jag efter 3 veckor senare tog bort på ortopedmottagningen i Helsingborg. Läkaren sa att jag skulle vänta 3 veckor till innan jag kunde börja träna igen, dvs. träna med vikter. Kan jag vara säker på att mitt mellanhandsben är helt efter de 6 veckor som passerat? Det rörde sig inte om en spricka utan om ett helt brutet ben, en fraktur.

icon_mini_register Utan att veta hur din fraktur av mellanhandsbenet såg ut, kan jag med vägledning av den behandling din ortoped givit dig dra slutsatsen att frakturen varit relativt okomplicerad. Utan att ha mer information om skadan får jag försöka besvara frågan mera allmänt. En okomplicerad fraktur läker normalt inom 6 veckor, under gynnsamma omständigheter ännu snabbare. I ditt fall är din ålder en sådan gynnsam faktor.
Tecken på att en fraktur inte är läkt är instabilitet och smärta, så eventuell smärta vid återuppträning kan vara tecken på att frakturen ännu inte är helt läkt.

icon_mini_profile Doktor J. B.
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Förberedelser kärlröntgen

icon_mini_faq Måste man fasta före en angiografi?

icon_mini_register Ja , från kl 24 dagen innan.

icon_mini_profile HL.
Röntgen Helsingborgs lasarett

© Fråga Röntgendoktorn 1999-2023, www.rontgen.com 1998-2023