Att göra CT-kolon

Jag ska in och göra en datortomografi tjocktarm i Linköping och är så himla nervös inför detta så jag har funderingar att avboka. Finns det något att få som gör att jag kopplar av under undersökningen – för sova får man väl inte göra?

Nix, sova går inte då du själv aktivt måste medverka vid denna undersökning. Du ska bla. hålla andan, vända på dig, från buk- till ryggläge under undersökningens gång, mm.

Vi själva anser att de flesta undersökningar, inklusive denna, vi gör är enkla och inget att oroas för. Men det är ju lätt för oss att tycka…
Det bästa är att få bra information innan undersökningen om hur undersökningen går till väga, mm. Nu är det ju inte så enkelt att fråga annan person i sin närhet som gjort liknande undersökning. Det är ju inte många som skyltar med att de gjort denna undersökning.

En tjocktarmröntgen med datortomografi (CT) anses mer lindrig än den konventionella där man pumpar in vanligt rumsluft i tarmen för att spänna ut denna. Vid CT-kolon används koldioxid som är en gas som tarmen själv kan ta upp varefter man andas ut denna. Denna procedur ger klart mindre ”knipsmärtor” än vid användandet av vanlig rumsluft. Vi ger även läkemedlet Buscopan som minskar tarmrörelserna vilket även då minskar ev. ”knipsmärtorna” ytterligare.
CT-kolon är en mycket bra undersökning av tjocktarmen. Förutom tjocktarmen får man som extra även bilder på alla andra organ inom buken.

Vi ger inte patienterna något lugnande inför denna undersökning. Man kan mycket väl be sin egen läkare (remittent) om något lugnande inför denna undersökning.

K.T. rtgssk.
Röntgen Helsingborg

8 svar på ”Att göra CT-kolon”

 1. Det går visst att bli sövd om man är extremt smärtkänslig och får remiss. Sedan är väntetiden hysteriskt lång, men det har ju med vårdens organisering att göra.
  Datortomografi innebär att man får i sig lika mycket strålning under en enda behandling som under ett helt år. Strålskyddsmyndigheten avråder från denna metod om den inte är nödvändig.

 2. Hej

  Vad gäller vad man får äta så finns en tumregel, ingen mat med bitar eller kärnor i så som havgregryn, fruktbitar i juice eller yougurt, banan eller vindruvor, svårsmält kött, mm. Annars får du äta allt som är flytande….

  Strålningen vid röntgen får tas med en nypa salt. Man röntgar för att det behövs då man har någon sjukdom eller mår dåligt av någon okänd orsak som behöver utredas.
  Eventuella röntgenskador är sk. ”stokastiska”, dvs. de uppträder, om det nu beror på röntgen, först efter decennier. Dvs. lååångt fram i tiden.
  Är man upp i åren behöver man inte alls bekymra sig oavsett hur många röntgenundersökningar man genomgår.

  K.T.rtgssk
  Röntgen Helsingborg

 3. Jag ska genomgå en ct-colon är så rädd för strålning, nder livet har det blivit flera röntgen inklusive tandröntgen, visserligen är jag 70 år men all röntgen sammantaget är jag rädd för. Min dr.ville att jag skulle göra denna. Sökte för hemorojdproblem har haft lite klart blod på pappret. Dr.gjorde en strypning av hemorojden han såg också att det var lite sårigt runtom. Men till 97% trodde han inte att det var nåt annant farligt i tarmen men för säkerhets skull. Gjorde en koloskopi 2007 för samma orsak hade helst velat göra en sådan men väntetiden är så lång enligt min dr.
  Alltså är min oro befogad för strålningen?

  Mvh
  Karin

 4. Även jag ska genomgå CT-kolografiundersökning, om ett par dagar.
  Jag har tagit reda på hur undersökningen går till, har ju fått tagit reda på det mesta, som vanligt! Men, information VAD man får äta eller inte,före undersökningen, i mitt fall, 3 dagar före, är mycket dåligt!
  Vet att jag inte får äta fibermat, som frukt, bröd med fibrer, grönsaker.
  Men jag önskar mer TIPS, VAD för någon mat jag KAN äta, utan att sabba allt!
  Det enda jag är nervös för är när luft eller koldioxsid skall pumpas i, livrädd att det blir FÖR mycket och tarmen spricker! Fy….

 5. Bröstbenet når ner till området kring nedre magmunnen, bukspottkörteln, delar av gallgångarna, tolvfingertarmen, mm.
  Detta område kallas allmänt för epigastriet. Det finns en stor mängd sjukdomar och besvär man kan ha i detta område.
  Jo bildtagningen involverar oftast detta område vid en CT-colon men bildtagningen är inte optimerad för allmän patologi i övre buken.

  K.T. rtgssk

 6. Har gjort CT-kolon och undrar om cancer så högt upp som kring nedre delen av bröstbenet kan upptäckas genom undersökningen?

 7. Ska göra ovannämnda datortomografi ….. men har smärtor i högra delen av pungen, dålig ländrygg o nackproblem efter en cykelkrock ….. kommer man att kunna se alla dessa delar av mig i resultatet av min datortomografi av tjocktarmen eller krävs särskild röntgen för att bedöma detta?

  1. Ländryggen kommer med på bild men inte de övriga delarna.
   Undersökning av pungen och testiklarna gör man med ultraljud.
   Undersökning av halsryggen blir mycket bra med CT men som sagt den kommer inte med på bild vid en CT-kolon.
   Om man även ska bedöma ländryggen ska din doktor som skrivit din remiss även ange detta. Det går då att framställa bilder speciellt för skelettet i ländryggen i samband med bildtagningen av buken. Dock beror det på frågeställningen om CT är lämplig bildmetod eller det är en MR (magnetkamera) du behöver göra.

   K.T. rtgssk
   Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024