Cysta i hjärnan

Fråga Jag var på en MR-skalle och fick svaret, jag har en vattenfylld cysta i hjärnan samt att ena hjärn halvan hänger lite längre ner i bakhuvudet. Vad heter detta?
Är det farligt? Hur kommer dom gå vidare med detta?

Svar Cystor kan sitta lite varstans i hjärnan. Hur allvarligt dom ska anses vara beror på var i hjärnan den sitter. En komplikation av en växande cysta eller annan exspansivitet inom ett stängt utrymme, som skallen utgör för hjärnan, kan bli en sk. herniering. Detta betyder att en växande cystan eller annan exspansivitet tränger undan/förskjuter övrig hjärnmassa. Denna process kan ibland då ställa till andra problem i hjärnan som t.ex. att på något sätt hindra flödet av liqour mellan hjärnventriklarna.

Det förekommer att människor som har migränliknande huvudvärk även vid en senare MR-undersökning påvisats ha någon form av cysta i hjärnan. Dom flesta typer av cystor i huvudet får anses som beskedliga såvida inte ens egen doktor meddelat annat. Man brukar kontrollera dessa i olika långa intervaller beroende på typ av cysta och läge.

Svarat av K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Ej önskad publicering men då ingen kontaktväg till avsändare
medföljer fråga publicerar vi utdrag och svar!

19 svar på ”Cysta i hjärnan”

 1. Hej! Min dotter hade en cysta foramen monroi som satt mellan ventriklarna i hjärnan. Vid ryggmärgsprov drogs denna cysta ner och hindrade avrinning från hjärnan med följd hopklämning av hjärnstammen och syrebrist i synbarken. Vid drännering upptäckte de att inte båda ventriklarna dränerades vilket ledde till permanent synbortfall. Alltså behandlingsskada. Detta hände 1982/83.Läste något om forskning med elstimulering som kan ge viss syn tillbaka. Hur långt har forskningen kommit om detta. Kan det ersättas med stamceller

 2. Nix inte en chans!
  Siffrorna är nog helt fel oavsett var man sätter ett komma.

  K.T. rtgssk
  Röntgen Helsingborg

 3. Hej Igår fick jag besked att jag har en cysta i huvudet som är 32 cm. Det finns väl ändå ingen möjlighet att det stämmer??!!

 4. Hej! Jag har haft kraftiga huvudvärk nu i flera månader. När jag var hos läkaren sa hon att jag hade en cysta i huvudet och att den var ofarlig. Är tyvärr ändå orolig och vill veta om det är ofarligt eller farligt.
  Man blir väldigt orolig när det handlar om huvudet.

 5. Hej jag är 62 år. Jag har cysta i hjärnan i 8 år. Jag har haft mycket ont i huvudet, obalans och lätt att ramlade samtidigt jag är lätt svimma, tappade bort tal i bland och blockerar minnes i bland och just nu jag har svårt att gå, jag känner mig degig under del av kroppen.
  Jag vet inte vad kommer hända på småningom och jag undrar om jag kommer ha kort liv?
  Jag går med rollator och jag har hemtjänst som jag klarar mig stundvisst.
  Doris.

 6. Jag är nu 62 år gammal. Fem år tidigare rekomenderade läkare magnetröntgen och på bilden såg de en vattencysta i vänster sida hjärna. Från den perioden började problem med min hälsa. Jag hade en läkare sam visste vilka problem jag hade och hjälpte mig. Min sjukdom är kronisk kommer och går. När jag är sämre sjukskriver jag mig. Nu jobbar jag 75 procent och 25 procent. Jag är förtidspensionär. Mina problem är att nu jag varje gång har andra läkare och varje gång måste förklara vad det är fel med mig. Problem med balans, på jobbet ramlar jag ofta från cykeln, känner illamående. Varför måste jag be om intyg. Jag kan inte jobba som tidigare. Varför jag måste känna orättvist, och känna att dom inte förstår mig.

 7. Hej
  Min mamma tog vi till akuten med anledning av att hon ramlatmånga gånger.. Vänster sida på arm o ben ”lyder” inte och hon tappar balansen. Hon har idag( ett dygn) senare fått veta att hon har en cysta på hjärnan. Min fråga är enkel, var i Sverige finns specialistet på behandling av detta??
  Hon ska magnetröntgas på måndag och läkarna här på orten får experthjälp från någon annan som tittar på bilderna..

 8. Hej!
  Jag har lite tankar som snurrar….
  Sedan förra året har jag haft konstant huvudvärk, i början så kraftig så jag blev inlagd på sjukhus vid 2 tillfällen (tror det hade blivit fler om jag själv inte skulle vara så envis…)
  Huvudvärken blir värre under dagar med mer stress o mycket ljud, är även ljuskänslig, så solglasögon är ett måste när jag är ute…
  Har gjort magnetröntgen då det hittade ”någon” förändring som de inte visste vad det var, så de skickade vidare mina svar till högre experter.. detta har tagit lång tid utan att de vetat vad det varit..
  Nu fick jag ett samtal i veckan att det var en cysta på hjärnan. . De vet fortfarande inte vad den beror på (och säger varje gång ”-vi vet inte vad det beror på men du behöver inte vara orolig..” Hmm???
  Nu ska jag göra ny röntgen i sept. Borde jag kräva mer kontroll??
  Kan tillägga att jag haft flimmer för ögonen ett flertal ggr under åreto även yrslig till o från..
  Under många år har jag även till o från haft som ”kulljud” (som 2 kulor som slås emot varann…) när jag går.. sitter mest i bakhuvudet..
  Alla värden har sett bra ut!

  Är detta vanligt att man inte gör så mycket?
  Tycker det känns lite läskigt när det är i hjärnan..

 9. hej undrar hur pass alvarligt de e att ha systor i huvudet o om man kan dö av de o är systor desamma som tumör mvh tacksam för svar.

 10. Fick efter löptur brännande /tryckande huvudvärk på vänster främre hjässlob. Även illamående /ont i magen. Vid CT såg man ca1 cm stor cysta i vänster tinninglob . Tidigare bihåle rtgen (två år tidigare) visade då cysta men oförändrad storlek. Har nu konstant tryck och huvudvärk främst vänster. blir trött att fokusera blicken. Synen kontrollerades . men ingen synnedsättning som torde ge dessa symptom.( Jag är 49 år) har ett ständigt ”sus” i huvudet samt ”lockkänsla” värst mornar och förmiddags tid. Inga motoriska bortfall eller nedsättningar. Blodprover normala. Besvären har tilltagit. Min fråga är ; kan cystan orsaka mina besvär trots vad man bedömde oförändrad storlek?
  Tack på förhand

 11. min sär bo har en cysta i huvudet hon blir op idag hon har elliptiska anfall kan dom åka hem dagen efter op hur lång är läktiden

 12. Hej, har fått besked att det finns en två mm cysta i nucleus lentiformis som ser ut att vara av neuroepitelial typ. Hur kan man veta det? Syns detta vekligen på mr-röntgen?

  Har dålig balans och ibland ofrivilliga rörelser.
  Kan en sådan cysta försvinna av sig själv och varför ställer en så liten cysta till så mycket problem. Är rullstolsburen på grund av falltendenserna.
  Jag har fått höra att man vet vad man har men inte vad man får.

  Cystan har varit i samma storlek mellan två röntgen med några år mellan.

  Se vårt [ svar ].

 13. Om cystan är cirka 8 cm och sitter i närheten av hypofysen kan man fortfarande operera den då? =(

  1. Detta med neurologisk kirurgi är inte vår starka sida.

   Idag går det att operera flertalet typer av cystor i skallen.
   Om risken anses stor för mental skada ifall kirurgi används kan även strålterapi komma i fråga.
   Detta beror på vilken sorts cysta det rör sig om samt var den sitter i hjärnan. Vissa av hjärnans område anses mindre viktiga än andra….

   Men detta är en fråga våra radiologer har svårt att ge mer information om. Men onekligen tar en 8cm cysta stor plats i skallen där utrymmet är starkt begränsat.
   Ger den obehag så måste du höra med din egen doktor om detta om du inte redan har gjort så.

 14. fick reda påatt jag har encysta på vänstra hjärnhalvan är också svagare på höger sida . hur vet man att det är en cysta och inte en tumör?

  1. Med MR går det relativt enkelt att avgöra typ av cysta utifrån lokalisation, innehåll och cystväggens beskaffenhet.

 15. Beror på sort av cysta, storlek och lokalisation. Flertalet cystor är beskedliga om dom inte stör i form av storlek eller lokalisation. Stora cystor måste kanske tömmas.
  Sedan finns andra cystor som bildas av intilliggande malignitet.
  Det går oftast enkelt att faställa typ av cysta vid CT eller MR.

 16. Hej.
  Jag undrar om det kan förekomma personlighetsförändringar om det finns en cysta i hjärnan? Eller om det finns andra symtom man bör vara aktsam på i fall cystan har börjat att växa?
  Mvh. Ann-Charlotte J.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024