Nervblockad mot ryggsmärtor

Jag har sedan många år haft problem med ischial, och gått hos sjukgymnast för detta i ca 20 år. Jag har nu fått uttalade problem.

Mina smärtor i ryggen har tilltagit mer och mer de senaste åren. För ett år sedan kunde jag promenera men använde stavar som stöd vid längre promenader. Sedan har jag blivit sämre o sämre, med smärtor ner i bägge benen o korsryggen numera, fått starka värkmediciner. För att inte göra historien för lång, så kan jag nu inte ta mig fram utan kryckor, och jag går kraftigt framåtlutad. Misstanke om spinalstenos har funnits, men man säger att det inte syns på röntgen eller magnetröntgen. Därför har jag idag fått besked att jag inte får någon smärtblockad som man tidigare utlovat.

Jag väntar också på undersökning av nervbanor, och där skriver man att väntetiden är 6 månader och att jag inte kan få någon förtur trots mina kraftiga besvär. Jag har kämpat och jobbat då jag arbetsanpassat själv, med bil från dörr tilldörr, höj o sänkbart skrivbord, arbetsplats på enplan. I slutet orkade jag inte längre och bad om sjukskrivning och är nu sjukskriven. Vad hjälper det utan hjälp.
Vad finns mer att göra? CT-röntgen?

Rotblockad ländryggen
Nervblockad

Nu vet vi inte vilken sorts undersökning av nervbanorna du menar. Det kan röra sig om nervstimulering som även då registrerar känselintryck, etc. Detta vet vi således inte så mycket om då vi inte har dessa undersökningar här hos oss.
Däremot genomför våra radiologer rätt många sk. nervblockader mot ländryggens nervrötter.

Om det är en sådan här undersökning/behandling du menar då du nämner smärtblockad vet vi inte. För denna krävs ingen remiss från specialist. Ens egen husläkare kan skriva remiss och skicka in till en röntgenklinik. Om detta är en behandling för dig kan vi däremot inte svara på.

En nervblockad behandlar lokalt den nervrot som kläms åt av exv. ett diskbråck vilket då ger smärtupplevelse ner i ett ben. Behandlingen består av en kombination av bedövningsmedel och kortison som deponeras mot nervrotens utgång från ryggkanalen. Detta minskar den inflammatoriska svullnad kring nervroten som ofta uppstår vid irritation här. Detta ger då, förhoppningsvis, en lindring av den smärta som strålar ner i benet.
Denna behandling kan man också se som en diagnostik för om det verkligen är detta som orsakar smärtan samt var problemet då sitter i ryggen. Dvs. hjälper denna behandling så vet man också var exakt problemet är. Om det mot förmodan inte ger någon lindring så är man antingen på fel kotnivå eller så är problemet trots allt inte någon tryckpåverkav av dessa nervrötter.

MR är en väldigt bra, troligen vår bästa, metod för diagnostik av ryggproblem.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

35 svar på ”Nervblockad mot ryggsmärtor”

 1. Hej allihop jag har polyneuropati och ger snart upp men är en sådan där envis person, verkar dessutom nödvändigt?!
  Parallellt med eller ev efter två lunginflammationer i maj o juni 2023 med resp. sjukhusvistelse i ca tre veckor fick jag hjärtsvikt som tack och dessutom började mina ben bli ostadiga.
  Sommarsemester och ingen utredde något. Hösten förfärlig med ökade gångsvårigheter och en känsla av att vara sjuk igen. Datortomografi i dec och läkaren var på semester.
  Det var så, men upptäcktes först vid jul när jag krävde att bli flyttad till deras 70+ mottagning. Visst var det både något fel på benen och lungorna. En odling gjordes och fick ny sorts antibiotika men efter ett tag blossade det upp för fjärde gången. Ny antibiotika. Samtidigt är jag nu så dålig i mina neuropatiska ben att jag bara kan gå tio steg och stå är lika jobbigt, plus smärtan som ökar ju längre dagen går pga saker jag inte borde göra… I guess. Nu inne på femte utbrottet och rejält trött på den djävulska smärtan samt olika mediciner.
  Varför ge mig antidepressiva med mycket biverkningar, liksom. Är lycklig att inte ha den typen av problem. MEN bor någon annan av er på västkusten? Apropå blockader, vilket min läkare inte ens nämnt?! Läste om Brageekliniken i min pensionärstidning och börja snoka runt. Ume är lite långt bort…. Någon som vet om ifall man gör det i Gbg eller tex Halmstad?

 2. Jag blev opererad i ryggen november 2021 för spindel stenos men tyvärr han hade missat en del vilken gjorde att jag fått framglidning i ryggen men konstant stickningar, domningar och kramp. Träffade en kirurg i veckan och han ska prova blockad på min rygg i två omgångar istället för en plan för ny operation. Är lite skeptisk och orolig men verkar många av er fått bra resultat. Hoppas det funka för mig också!
  Mary

 3. Ska få min första nervrotsblockad i morgon. Har spinal stenos, diskbråck, artros, mycket värk i ljumske, höft och vänster ben som också blivit förlamat. Sömnlösa nätter och sitter i rullstol nu.
  Har läst här vad ni alla skrivit. Någon mer som haft förlamning? Ni som genomgått operation för spinal stenos, hur upplevde ni operationen och tiden efter, och hjälpte den? Ska bli intressant att se om blockad kan hjälpa mig.
  Eva

  1. Har exakt samma smärtor som du! Känner igen mig i det du skriver.
   Ska göra blockad snart och hoppas hjälper mig också!

 4. Hjälper detta mot facettleds artros också?

  1. Jag har gjort detta mot facettledsartros. Remiss till Varberg sjukhus röntgen. Fantastisk personal och ett otroligt resultat! Nu smärtfri för första gång på 8 år!
   Räkna med väldigt lång väntetid så ordna remiss direkt!
   Kan bara rekommendera detta och Varberg!!
   (Svar på Susanne)

 5. MR är värdelöst för spinal stenos det är därför det blir många misslyckade operationer då mr visar något och problemet är helt på annan disk har lidit av spinal stenos jag är helt 1000000” % säkert på det även om MR inte visar spinal stenos. I usa har de börjat titta på vätskan i ryggmärgen åt vilket håll den går åt och den undersökningen heter difussion imaging när ska den komma till sverige när ska ni förstå att mr inte är bra undersökning för ryggen.
  Hur länge ska vi patienter lida

 6. Fick ont i ett knä efter en luftrörsvirus. Värken bredde ut sig och jag fick mer och mer ont och till slut var det kryckor som gällde. Inflammation i benet sa läkare och gav mig. Gabapentin och oxynorm. Hade sedan ett halvår tillbaka bokat in en resa till Turkiet . Hoppades på varmt väder och varma bad , som skulle göra mig bättre. Fick innnan jag reste äntligen en MR . Har opererats tidigare för diskbråck och splnalstenos. När svaret på MR kom stod i ett brev jag fick sent omsider u.a, ingen åtgärd behövs. Sjukgymnastik! Men jag hade så ont att jag inte kunde träna. Kunde gå 25 m. Med rullstolstransport reste jag trots allt ner. Här nere tyckte alla att jag måste söka läkare igen. Värken var så svår att hjärtat blev påverkat och jag fick en liten infarkt och fördes med ambulans till sjukhus.där jag medicinerades och sedan fick åka till mitt hem i Turkiet. Alla sa nu åt oss att söka hjälp här nere. Kom till AcıBaden . Fick omgående ny MR . De förklarade att stenosen satt långt ner på ett riskabelt område. Operation kunde förvärra min situation. Ville jag inte pröva facettblockad i stället. . Hade aldrig hört talas om detta efter många år av ryggsmärta. Men hade så ont att jag tappat lusten att leva. Jag gjorde en förfrågan till min reseförsäkring då de även ville skicka mig till kardiolog. Fick naturligtvis nej, Jag hade ju självklart rest ner för att få vård och planerat både hjärtinfarkt samt benvärk.!!
  Tackade då ja till facettblockaden och fick betala all undersökning själv . Hoppade dock över kardiolog. Trots detta kostade allt 30000 kr . Men efter att fått uppleva miraklet med nervblockad tyckte jag det var värt det. Kom dit utan att kunna gå . Fick omgående vård och nervbockad. Sticken var ingenting mot värken. Fick ligga absolut still i en timme, sedan kom en glad hjärnkirurg och frågade hur jag mådde. Fick lite ordinationer samt starka antiinflammatoriska tabletter en vecka framåt, samt tillsägelse att ta det extra lugnt i en vecka. . Så reste jag mig och bara gick helt normalt! Ingen smärta alls ! Otroligt! Varför görs inte detta mer i Sverige? I stället plågas patienter år ut och år in. Fick veta att det kunde behöva upprepas men kommer inte ha råd att göra det här nere. Bävar för återkomst till Sverige. 3 månader för besök hos husläkare. 3 månader för ev. Ny röntgen. Hur länge dröjer det till ny behandling.
  . Och klarar man denna behandling i Sverige. Har vi tillräckligt med väl utbildade läkare? Vi tror så gärna att svensk vård är bäst i världen. Men tyvärr så är inte fallet. Till alla er som erbjuds blockader ta chansen till nytt liv utan smärta samt utan oxynorm. Men kolla först att ni har en kunnig ,skicklig läkare på området, Kramar Birgitta

 7. Har nervrotsblockader några negativa följder?
  Min ortoped får man vänta 1 månad på för telefonsamtal och 1 månad senare besök under stress och noll empati. Flera månader i kö för den efterlängtade nervrotblockaden. Inget efterbesök med undersökning.
  Allt sker opersonligt.
  Väntetiderna är oförenlig mot det behov som i alla fall jag har.
  Legat i sängen, suttit på stol, stått med smärtor och svettats, trott att hjärtat skulle sprängas många gånger. Ta tabletter hjälper inte. Tog max värktabletter, det slutade ja med för det hjälpte inte.
  Vad är det som hänt med sjukvården. Svåråtkomlig hjälp!
  Varför är det så svårt att få hjälp mot smärta om blockader hjälper?

 8. Jag skrev nyss om min förväntade batterioperation, och min Rotblockad.
  Jag vill bara komplettera med att jag äter mycket morfin, och Gabapentin mot nervsmärtan. Det tar bara bort udden av all smärta. Tänk att ett litet stick som tar 5 minuter gör att jag inte behöver all medicin. Helt sjukt att man inte får
  ner blockaden,………./ Elisabeth

 9. Jag fick diskbråck, i min också dåliga rygg, sen förut. Det tog 7 mån innan Vårdcentralen lyckades skickade remiss till röntgen. Där syntes spinal stenos, och diskbråck L4-L5. Jag har så ont i vänster ben, i rumpan, i bäckenet och i ryggen så jag blit halvsittande i soffan dygnet runt. Jag ramlar ibland. Jag känner oftast inte att jag är kissnödig, så jag provar o gå ofta. Det går inte ”ta i, för det gör för ont i benet o ryggen, så det blir urin kvar i blåsan. Nr 2 ska jag inte ens prata om. Dom har mätt urinen, ca 4-5dl kvar fast jag tror jag är tom.
  Nå, nu till hjälpen jag fått. Efter 2 mån till kom jag mig till ortopeden, genom akuten, som såg mitt elände direkt jag kom dit. Operation, skulle göras inom 1 vecka. 2 dag innan ringde läkaren och sa att det inte blir op. Det skulle bli för stor och farlig op. Istället skulle dom prova operera in ett batteri som skulle ta bort signaler till hjärnan att det gör ont. Dom skickade remiss till Neurocentrum. Inom 1 månad skulle det vara gjort. Tills dess fick jag Rotblockaden med kortison som dom gjorde akut, när jag besökte ortopeden.
  Det var en fantastisk upplevelse. Det lilla onda sticket var ingenting motför allt det andra man utstått.
  Första sticket kände jag ingen skillnad när jag provgick. Läkaren provade en gång till. Det kändes när det onda gick ut efter benet, det vill jag lova. Precis som det ska göra om dom prickar rätt. Jag blev helt ny. Det onda helt borta. Utom i ryggen då, men jag var så lycklig så jag grät.
  Dom lovade göra detta 1 ggr/vecka om jag så behövde det, tills batterioperationen, då det blev så bra. Ca 1 vecka var jag helt bedövad, sen började det komma tillbaka. Efter 3 veckor var det tillbaka, men inte i samma styrka som förut. Jag började kontakta ortopeden igen gör att få ny blockad som dom lovat.
  Nu har jag bråkat i 4 mån, med samma olidliga smärta som förut.. och ingen jäkla operation heller fast jag legat på. Svaret är att, avdelningarna kan inte bestämma sig för v e m som får göra blockaden!! Istället låter dom mig och andra, gå med denna vidriga smärta.
  F..n vad arg jag blir. Ett stick som tar 5 min att göra, och tar bort min smärta, bråkar dom om!! Dom borde få känna en liten stund, hur det känns att ha det så här, då blev det nog annat!!
  Ringde Neurocentrum idag igen, för batteridriven,.. njaa kön är lång så förvänta dig 4 mån till.
  Jag har faktiskt ingen lust att leva längre. Jag har många barn och barnbarn som hållit mig uppe, men … alla vi som har denna värk, varenda sekund, utan uppehåll förstår…
  Jag bor i Umeå, tänk om någon annan gjorde såna här blockader, har kollat runt men….

  1. Hej,
   Vet inte när du skrev ovan men kontakta Europain Clinic i Umeå och tala med Lars Wallen. Han fixar detta inom någon vecka.
   Han har hjälpt mig delvis och jag vet att de är bra där.
   P

   1. Hej Patrik•
    Skulle du vilja berätta mer om denna klinik. Har nämligen varit i kontakt med dem och ska åka upp i mars månad. Har också fasettledsartros.

 10. Hej.
  Har fått diskbråck 3 gånger sen 2014 L5/S1. Första 2 gångerna gick smärtorna ned i vänster ben. Här hjälpte nervrotsblockad rätt så bra. Har aldrig blivit informerad om att det finns vissa risker med en nervrotsblockad.
  Nu tredje gången i slutet av december 2015 fick jag ett nytt diskbråck där smärtan gick ned i höger ben, samma nivå L5/S1.
  I april 2016 fick jag en ny blockad, kort efter hade ja droppfot och extrema smärtor. Detta utvecklades på kort tid till förlamning av flera muskler i hela höger ben. Jag har svåra nervsmärtor, och kan knappt förflytta mig med hjälp av rollator. Har även fått överkänslighet på vissa delar av höger ben och genitalier. Jag har även en form av inkontinens och har blivit impotent. Jag behandlas med höga doser Oxycontin och Oxynorm, vilket bara tar det värsta av smärtan.
  Det har accepterats som en vård-skada. Jag är desperat, kommer det att bli bättre? Finns det något att göra. Finns det något bra emot smärtan, har provat mediciner mot epilepsi, men de gör ingen skillnad. Sjukgymnastik fungerar inte på grund av smärtan.
  Lever på hoppet och hoppas på svar.

 11. Jag fick blockad i januari 2016, och den har hjälpt mig fram tills augusti, i januari fick jag en, nu ska dom lägga två blockader och hoppas att det blir lika bra som sist. Jag är en supernöjd patient för min smärta släpper nästan helt. 🙂

 12. Jag opererades mot diskbråck 2010. Men innan op gjordes en nervblockad som gjorde att jag tappade all känsel i mitt vänstra ben. Viss känsel kom tillbaka men än i dag sticker det och känns som om det håller på att domna bort från utsidan av knät och ner till halva foten.
  Är detta vanligt?
  Kan också säga att jag inte kände av något under själva blockaden. Personligen tror jag att den som satte blockaden missade….

 13. Hej, mycket intressant läsning.
  För tre år sedan gjordes en ”vanlig” op på L4-L5. Nervsmärtan försvann i princip helt. Men nu har jag varit sjukskriven ett år på grund av smärta och hugg på vänster sida av ryggen, senaste veckorna även höger sida. Dock inga nervsmärtor.
  För ett år sedan gjordes en MR röntgen och man såg att det var ett nytt bråck på samma ställe. Jag blev erbjuden stelop men jag hade inte de bästa förutsättningarna, ”några” kilon för mycket och rökare. Jag försökte sluta röka men det ihop med morfin och jag blev ett monster.
  Sedan januari har jag varit på gymmet ca 5 dagar i veckan. Tyckte ett tag att det blev bättre men sen eskalerade smärtan igen och nu klarar jag inte en normal dag utan morfin. Smärta nedanför höfterna gör att jag kan ligga på sidan max en timme innan jag måste vända på mig. Det i sin tur gör att jag vaknar flera ggr om natten. Morfinet (oxynorm och oxyontin) kan jag inte sova på. Blir pigg och gör ofta lite mer än jag borde. Men det hjälper mig att klara gymmet.
  Nu var jag hos en ny ortoped som skickar remiss till röntgen. Han pratde även om blockad. Men är det värt det? Jag har ju inga nervsmärtor. Å andra sidan så mår jag psykiskt dåligt av att ständigt ha ont. Viss smärta är man så van vid men huggen som kommer gör det hela hopplöst. Är dessutom rädd för nålar.
  En annan tanke, när jag för 20 år sedan skulle få min första pojke ville man ge mig ryggmärgsbedövning men det gick inte för det var för mycket brosk i vägen. Kan det vara ett hinder nu med?
  s1 har så mycket brosk så att det är detsamma som en stelop.
  Vet inte heller om jag skulle vilja gå egenom en stelop med tanke på att jag är själv med hus och hundar.

 14. Jag är rätt så gammal nu, men har haft ont i ryggen sedan barnsben. Det är många år.
  Jag är opererad en gång på 70-talet. Var smärtfri, näst intill, i ca 10 år. Sedan kom smärtan krypande tillbaka. Den är inte likadan som när jag var barn/ung, men väldigt enerverande. Jag har implantat i båda knäna pga artros och nu har jag troligen fasettledsartros.
  Jag ska nu få blockadbehandling för att se om det är rätt diagnos men också förhoppningsvis smärtlindring. Jag blir inte skrämd av alla negativa skriverier, för även i detta fall, så är det de som inte är nöjda som hör av sig. Är man nöjd, så är man och gläder att berätta.
  Jag ser fram mot att få testa detta!

 15. Jag opererades -98 för spinalstenos men det tillstötte komplikationer med känselavfall men klarade det ändå rätt så bra. Men för 2 år sen fick jag ont ingen men dom vill inte göra något. Risken är för stor dom behöver steloperera o jag har Parkinson så det går inte säger dom. Jag har provat allt o gjort 2 nervblockader men det blev inte mycket bättre .
  Är less på detta skulle gärna vilja komma i kontakt med någon som har nåt liknande.

 16. Har nyligen fått min tredje blockad p.g.a konstaterad facettledsartros i ländryggen. Det gör ont när den ges men det går snabbt över. Det är klart värt den korta smärtan eftersom mina blockader har hållt i 4-5 månader varje gång. Det gör att jag bl.a. kan jobba, träna och sova på nätterna. Helt fantastiskt.

  1. Hej Cattah! Vart har du fått dessa blockader? Jag har också fasettledsartros och e-böcker hjälp med hur jag ska gå tillväga. Vart i kroppen, förutom ländryggen, har du ont?

 17. Jag har fått en remiss till nervblokad, Nu har jag fått höra från flera stycken att när man fått flera blokader börjar nerverna ”dö” de tappar känslen så mycket att de ramlar och slår sig. Men de känner inte hur skadan blir när de ramlat.
  En hade ramlat så illa att knät kom urled men han märkte inte det förrän andra påpekat detta.
  Med denna info blir jag lite rädd…

 18. Hej!
  Har också haft ont i ryggen i många år. Har försökt med allt, inget har hjälpt. Syns inget på röntgen. Senast provade jag Tens, elektrisk nervstimulering, ej heller det hjälper. Väntar nu på svar om jag ska göra en nervblockad. En sista chans känns det som.
  Kan det skada något så att jag blir ännu sämre, tex förlamad?

 19. Min fru fick för 4 veckor sedan en nervblockad med kortison mot smärter i ryggen.
  De förste 2 veckor gick det bra med inte så mycket smärte, men sedan har det gått anden väg och de sista 3 daga har smärtan blivit mycket starkare än för insprutningen och hon kan nästan inta gå mera.
  Någon där vet vad detta beror på?

 20. Har fått 6 nervblockader nu, de fungerar så där. Enl. läkare finns ingen annan åtgärd. Måste säga att livet börjar te sig så smått meningslöst då man inte kan göra någonting.

 21. Hej
  Jag hade inte klarat mig utan nerblockad och det precis som GTG skriver. Jag ska till dom i morron o göra min tredje blockad. På mig hjälper det direkt o håller i sig cs 1 månad på mig men jag är tacksam för det 🙂

 22. Hej. Jag har haft svår nervsmärta i ett år. Har fått morfin men dom hjälper inte mycket. Ska nu få blockad. Hur många blir hjälpta o hur länge?

 23. Hej jag ska få en remiss ang nervblockad. Kan man bli sämre efter denna åtgärd?
  Ska troligtvis nedre kotor har svårt o gå längre sträckor har gått mycke med stavar. Nu kan inte ja gå med stavar, har gått upp i vikt på grund av min ryggsmärta enligt mr gjord på ländryggen o höft så säger läkaren att jag har slitage. Har haft ryggproblem sen 1998.

 24. Hej jag har opererat diskbråck 2003 då nerv blev skadad och nu fick jag åter diskbråck po samma nivå 4-5 och fått mång nerv blåckad men ingeting hjälper på sista tiden har jag börjat tappa känsel och har ramlat par gånger jag vet inte vad ska ja göra.

 25. Hej!
  Läser på olika ställen om nervblockad. En del säger det används som bedövning under operationer, men andra att det är en behandling mot smärta. Hur länge ”räcker” behandlingen?

  Har haft ont i tio år och hoppas detta kanske kan vara en lösning!

 26. Hej, blev för 10 år sedan opererad för spinal stenos. Efter nio år kom besvären tillbaka. Går nu och väntar på min tredje nervblockad och ser ingen möjlighet att kunna arbeta innan den blir gjord.

 27. Jo denna undersökning gör oftast ont mer eller mindre i bla. korta ”smärtstötar”. Detta då i det ögonblicket då nålspetsen nuddar vid den nervrot man avser behandla. Det ”hugger till av smärtar liknande ischias” bla. neråt benet.
  Oftast är det då en liknande smärta som den man behandlas för.
  Denna smärtförnimmelse är också ett bevis för att nålläget är bra och de läkemedel man deponerar här hamnar på rätt plats.

  Den smärtaförnimmelse man kan känna vid en rotblockad kan nog därför anses överkomligt med tanke på den oftast mycket positiva effekt en sådan här behandling kan ge.

  K.T. rtgsk
  Röntgen Helsingborg

 28. Hej Rose-Marie! Vill gärna veta hur det gick för dig. Ska själv göra denna undersökning och funderar mycket över den smärta som vissa har upplevt. Tacksam för dina synpunkter snarast eftersom jag ska till läkare inom kort.
  Med vänliga hälsningar
  Lena

 29. Vilken tur att det åtminstone finns en ”positiv” kommentar om blockad av ländryggen. Ska i morgon till UAS för en sådan. Har ej hittills fåt någon info om denna undersökning då jag fått tiden med kort varsel via telefon. Har själv sökt på nätet om detta och det verkar som att alla andra utom M-L:s kommentar tycker det är det mest fruktansvärda de varit med om. Jag blir då så tveksam eftersom jag i dagsläget inte ha lika ont som tidigare. Tänk om jag gör något dumt!

 30. Hej!
  Tack å lov att ni uppfunnit detta ingrepp som nervblokad, Jag har stelop.
  1957. År 2010 fick jag diskbråck igen, då blev jag hjälpt av denna nya metod. Jag kände inget under behandlingen mäste det kännas?
  Nu har jag fått tillbaka detta elände väntar på behandling,
  Vad skulle man göra om inte denna metod fanns ,Jag är mer än lycklig för detta Tack än en gång.
  Kramar till Er alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024