För mycket strålning

 Jag en kvinna som skall röntga mig nästa vecka för 3:e gången detta år. Denna gång gäller MR.
Ländryggen handlar det om beskedet att jag har fått benskörhet (Osteoporos) genom benscanning (DXA) nyligen. I våras DT scannades jag för buksmärta och  MR scannade mitt huvud.
Nu är jag oroligt att jag har redan utsatt min kropp för en hög dos av farliga strålar 2 gånger detta år. Vad skall jag göra?

 Till att börja med måste vi reda ut när du utsätts för strålning och hur höga stråldoser det handlar om.

MR (magnetisk resonans) är en teknik som utnyttjar magnetfält och radiovågor. Eftersom inga röntgenstrålar används anses denna teknik som ofarlig (dock, har man inopererade metallföremål i kroppen eller t.ex. en pacemaker kan det finnas vissa risker med MR).
Mätning av benskörhet görs med röntgenstrålar (DEXA), men man behöver endast använda sig av små mängder strålning. Därför kan man i praktiken bortse får riskerna med denna typ av undersökning.
DT (datortomografi) är en teknik som använder sig av röntgenstrålning. Att undersöka buken med DT innebär stråldoser som motsvarar den naturliga bakgrundsstrålningen som man får under ett par år. Även vid dessa stråldoser anses risken som näst intill försumbar.

Då man utsätter patienter för röntgenstrålning måste nyttan med strålningen överstiga risken med strålning. Att avstå en röntgenundersökning innebär ju också en risk. Det kan ju tänkas att röntgenundersökningen leder till att man snabbt kan få en lämplig behandling, och utan röntgenundersökningen kanske en eventuell sjukdom bara blir värre och svårare att behandla.
Jag tycker inte du ska oroa dig för den stråldos som du får vid undersökningar med röntgenstrålar. Riskerna med strålningen är trots allt liten. Tack vare röntgen kan många sjukdomar upptäckas tidigt och behandlas. De små risker som finns med strålningen uppvägs flera gånger om sett till nyttan med röntgen.

 M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Ej önskad publicering men då ingen kontaktväg till avsändare
medföljer fråga publicerar vi utdrag och svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024