CT-aorta och diskbråck

Fråga Jag undrar om ett diskbråck kan ses på en ct-thorax som är avsedd för lungemboli diagnostik alternativ aortadissektion?
Nästa fråga är om man kan se lungembolier om man gör en CT-aorta?

Svar Diskbråck diagnostiseras inte så bra med CT. CT avbildar ben bra men själva mellankotsskivan avbildas bäst med magnetkameran (MR). Magnetkameran är ypperlig för att avbilda mjuka (vätskerika) organ, ligament och leder.

Man kan se lungembolier vid en CT-aorta (stora kroppspulsådern). Dock beror detta mycket på var den insprutade kontrastkonen befinner sig i blodsystemet för tillfället. Med dagens CT-maskiner ”triggar” man när bildserien ska starta. Dvs. CT-maskinen mäter koncentrationen kontrastmedel i något förutbestämt blodkärl. När sedan nivån av kontrast blivit tillräckligt hög startar bildserien. Vid aorta mäter man givetvis i aortan. Skulle bildserien sätta igång så pass snabbt att injektion av kontrast fortfarande pågår med flöde ut i lungartärerna så får man bra bilder även av dessa då det finns kontrast häri. Om det inte finns kontrast i lungartärena när bildserien tas är det svårt att avgöra eventuell förekomst av tromber i dessa kärl.

Svarat av K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

KategorierCTTaggar

2 svar på ”CT-aorta och diskbråck”

  1. Den nuvarande definitionen för aortaaneurysm går vid en diameter på 3cm och över. Härifrån upp till 5,5 cm görs regelbundna uppföljningar och kontroller. Över 5,5 cm i diameter åtgärdas aortan kirurgiskt då risken för bristning anses hög.
    Denna definition kan variera mellan sjukhus, landsting och patienter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024