Jag har fått tid för tjocktarmsröntgen. Dom jag pratat med och som också har gjort en sådan här undersökning säger att den är väldigt obehaglig. Det skall tydligen göra rätt så ont när ni pumpar in luft. Stämmer detta? Kan jag ta något smärtstillande innan undersökningen?
Det stämmer till viss del att undersökningen kan vara tuff.
Först är det förberedelserna som är omständiga och kan upplevas väldigt jobbiga. Sedan kommer själva undersökningen.
Undersökningen är relativt snabbt genomförd. Men det kan vara jobbiga 10-15 minuter. Först sätter vi en pip i ändan. Är du redan irriterad här pga. förberedelserna kan detta moment upplevas med viss sveda. Sedan låter vi kontrastmedlet fylla upp tjocktarmen. Denna kontrast släpps ut igen då tjocktarmen är fylld. Sedan kommer luften!
För att få godtagbara (bra) bilder på tarmslemhinnan krävs att denna spänns ut. Det åstadkommer luften i tarmen. Man kan uppleva rejäla “knipsmärtor” i magen när luften vidgar tarmen. Vi försöker skynda på denna del av undersökningen då vi vet att den oftast upplevs obehaglig.
När vår bildtagning är klar (5-10 minuter) släpps luften ut igen i kontrastpåsen och ev. knipsmärtor avtar då nästan genast.
Vi måste dock påpeka att olika patienter upplever denna obehagskänsla olika. Vissa tycker att “det inte var så farligt” medan andra tycker det var mycket obehagligt.
Vad gäller smärtstillande medel rekommenderar vi inte att dessa intas innan undersökningen. Detta för att du då är fastande (undantag för “livsviktig” medicinering). Då tarmarna är “rena” distribueras dessa tabletter rätt snabbt igenom tarmkanalen. Förutom att verkan då kanske inte blir den förväntade kan dessa tabletter misstolkas vid granskning av bilderna om dom då ligger i tjocktarmen.
Stolpilla är ej heller lämpligt då ett “Klysma” (minilavemang) skall tas senast 2 timmar innan udersökningen. I praktiken görs detta 3-4 timmar innan besöket på röntgenavdelningen. Ett smärtstillande preparat i “stolpille-form” som då tagits innan Klysmat har till största delen förlorat sin verkan efter denna tid.
Mvh
K. T. röntgenssk.
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett
Jag tycker att personalen ska upplysa om att det kommer att rinna jättemycket efteråt så att dom talar om och tillhandahåller en blöja under hemfärd, för jag hade fulla byxorna med kontrastvätska när jag kom hem, i alla fall när det är första gången man gör undersökningen.
Man kan få en lugnande spruta före undersökningen eller sövas helt. Har man nervskador eller är onormalt nervkänslig skall man begära att bli sövd. Sen måste man se till att läkaren inte kör apparaten för snabbt för då gör det verkligen ont. Långsamt och försiktigt är borde det vara.