Cysta vid clivus och pons

FrågaJag fick besöka en neurolog pga ilningar i bakhuvudet. Jag fick göra en MR två gånger, första gången blev det dåliga bilder. Man hittade en liten cysta, ca 1 cm, ”mellan pons och clivus”, som läkaren sa, annars sa han att ”det inte var något att oroa sig för” och att den knappast kunde vara orsaken till mina diffusa ilningar.
Han var väldigt nonchalant. Jag förstod att den sitter i närheten av hjärnstammen, men var sitter dessa pons/clivus-områden? Hur kan han så lättvindigt avfärda min cysta? Jag fick inget förtroende för honom, han suckade när jag ställde frågor.
Jag har också haft ”jobbiga tankar” som loopar runt i skallen, problem med ena ögat, kan detta bero på cystan?
Visst, den är bara 1 cm, men jag förstår att man kan få stora besvär av en 2 mm stor cysta…

SvarRadiologiska fynd inom hjärnan har i många fall karakteristiskt utseende och lokalisation som kan ge vägledning för en diagnos. Det är som med andra cystor, lokalisation, storlek och ev. påverkan på omgivande organ som i mycket bestämmer hur man bedömer om man ska låta den vara eller åtgärdas genom någon form av behandling.

MR skalle
MR skalle

Clivus är en benstruktur som sitter väldigt centralt i skallen och pons (bryggan) finns alldeles bakom. I detta område löper även kranialnerver från ögat. Bland annat nervus abducens som roterar ögat utåt. Om cystan i ditt fall har ett sammanhang och utgör en påverkan på omkringliggande strukturer kan vi inte svara. 1 cm cysta, oavsett lokalisation, kan vara en stor struktur i trånga utrymmen.

Har man som patient fortsatta besvär och inte är nöjd med nuvarande åtgärd eller behandling har man rätt att söka annan doktor för en second opinion.
Prata med din husläkare eller vårdcentral.

Svarat avK.T.rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024