Om extravasering av kontrast

FrågaMin svärmor har nyligen genomgått en kontraströntgen. Blodkärlet där kontrasten sprutades in sprack med kontrast tillförsel subcutant som resultat. Min fundering, är detta farligt och vad händer med kroppen?

SvarJod-kontrastmedel är en vattenlöslig vätska. Detta betyder att kroppen kan ta upp detta medel från vävnader och blodbanor för att sedan utsöndras via urinen.
Det är inte farligt att få mindre mängder kontrast bredvid blodbanan som sker vid extravasering (”trängt utanför blodkärlet”). Extravasering kan ske om kärlet brister, nålhylsan ligger utanför blodkärlet, vid venspasm, mm.
Extravasering av mindre mängd kontrast (<10ml) ger oftast enbart symtom så som svullnad (ödematös), rodnad och viss ömhet av detta. Dessa små mängder behöver ingen behandling. Ev. svullad och ömhet brukar minska efter någon dag.
Problem kan uppstå om det rör sig om stora mängder kontrast som expanderar (tar plats) mjukdelarna. Beroende på var, mängden extravaserat kontrast och symtom handläggs detta olika.
Generellt för all extravasering är behandling initialt med högläge av armen/handen samt kyla 15-60 min. Tecken på mer allvarliga symtom vid stor mängd kontrast extravasalt är bla. hudblåsor, ändrad hudfärg, minskad kappilär återfyllnad, minskad artärpuls (handleden), känselbortfall i hand/fingrar. Vid dessa mer allvarliga symtom sker behandling på sjukhuset.

Om mindre extravasering skett ska dock patienten ändå vara uppmärksam på senare symtom som hudförändringar, rodnad, ändrad hudtemperatur eller känselbortfall i hand/fingrar. Likaså ska patienten ta kontakt med sjukhuset om smärta/ömhet kvarstår mer än 4 dagar eller ökar i intensitet.

Trots alla symtom ovan ska man som patienten inte vara orolig för att få kontrast i samband med undersökningen. Kontrast tillför så pass mycket information vid en undersökning att flertalet diagnoser troligen missas utan kontrast. Statistiskt sett förekommer extravasering i 0,04-0,9%  av alla kontrastinjektioner (beroende på studie) oberoende av vem som satt nålen. Det finns även studier som visat att upp till 120ml extravaserat kontrastmedel inte ger några allvarliga eller bestående men….

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Ett svar på ”Om extravasering av kontrast”

  1. Hej, äntligen står det och medges det att kontrastvätska givet sina fördelar kan leda till komplikationer. Själv har jag varit utsatt för kontrastmedel ett strörre antal ggr. 1) Njurröntgen i 20 års åldern, 2) ett tiotal flebografier/venröntgen) från 21 års åldern tom 26 års ålder, som var den sista flebografien som jag motsatte mig och blev övertalad och rent av lurad att genomgå, vilket ledde till att mitt vensystem på höger ben vena safena magna, blev förstört ända upp på halva låret från foten räknat. Då bytte jag sjukhus och det som inte Sabbatsbergs sjukhus klarade av på 14 dagar det stoppad dåvarande serafen på ett dygn. Sålunda fick jag av de senare venundersökningarna i serien veninflammationer i det kärl som man sprutade jodkontrasten i och inflammationerna spred sig i kärlet upp mot hjärtat från sprutstället, och det som slutligen fick stopp på detta i armar och ben där man sprutat var behandling med heparin akut och sedan livslång behandling med blodförtunnande medicin, ap, apkumarol och numera waran. Har nu genomgått tre angiografier där man sprutat igen,dock har man innan behandlat med antihistamin samt cortizon intravenöst och alla synbara negativa konsekvenser har uteblivit.
    Alla mina förstörda vener har lett till att cirkulationen i benen är mycket nedsatt och jag har livslånga bensår på det mest skada benet.

    Sjukvården har inte vid något tillfälle erkänt sin delaktighet i mina problem, inte ens medgett att kontrasten har varit skadlig. utan glatt undersökt vidare fram till 1970.

    Att gå omkring med öppna sår på sina ben från tjugoårsålder i hela sitt liv är något påfrestande och sänker givet infektionsförsvaret och irritationströsklarna när det känns som någon tänder tändstickor mot Din hud vid foten, dvs svavelbränningen när en tändsticka tänds mot huden.

    Denna upplevelse önskas ingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Röntgen Världen 2021-2024 :: www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024