Problem med cysta

Jag fick besöka en neurolog pga ilningar i bakhuvudet. Jag fick göra en MR två gånger, första gången blev det dåliga bilder. Man hittade en liten cysta, ca 1 cm, ”mellan pons och clivus”, som läkaren sa, annars sa han att ”det inte var något att oroa sig för” och att den knappast kunde vara orsaken till mina diffusa ilningar. Han var väldigt nonchalant.
Jag förstod att den sitter i närheten av hjärnstammen, men var sitter dessa pons/clivus-områden? Hur kan han så lättvindigt avfärda min cysta? Jag fick inget förtroende för honom, han suckade när jag ställde frågor. Jag har också haft ”jobbiga tankar” som loopar runt i skallen, problem med ena ögat, kan detta bero på cystan?
Visst, den är bara 1 cm, men jag förstår att man kan få stora besvär av en 2 mm stor cysta…

MR hjärnstammen
MR hjärnstammen

Tråkigt när man inte får svar på sina frågor…
Clivus är en benstruktur i främre skallbasen. Gränsen mot pons (bryggan) utgörs bla. av den sk. 4:e ventrikeln som dels är en kanal för hjärnvätskan (likvor) vars väggar även innehåller likvorproducerande  ”körtlar” samt även har öppningar för borttransport av likvorn från ventrikelsystemet.

Flertalet cystor är av benign karaktär som då även kan vara medfödda och ställer sällan till några besvär. Problemet med en cysta kan vara eller bli dess lokalisation eller storlek. Utgör den ett hinder för tex. likvorflödet påverkar detta hjärnan och ger symtom. Om en cysta sitter så till att störd likvorflöde ger neurologiska symtom kan detta åtgärdas kirurgiskt genom tömning eller avledning av likvorn från ventrikelsystemet via kateter, etc. Sedan kommer man inte ifrån att cystbildningar ibland också kan vara resultatet av en mer malign process.

Våra radiologer kan göra en bedömning och klacificera en cysta om det är en karaktiseristisk lokalisation och innehåll i cystan. Även kliniska tester (blodprov, likvorprov, etc.) utgör en del i att säkerställa en diagnos på en cystisk förändring.
Hur och om behandling och åtgärder ser ut är dock helt en fråga för en klinisk läkare eller neurolog.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

2 svar på ”Problem med cysta”

 1. Benigna cystor vid corpus pineale upptäcks oftast vid undersökning av hjärnan av annan anledning. Ses som bifynd i 1-2% av alla MR-undersökningar av hjärnan.
  Cystor under 1cm ger oftast inga symtom. Om cystan är över 1 cm kan patienten dras med huvudvärk eller få symtom om cystan pga. sin storlek påverkar likvor-flödet.
  Är cystan mer än 1 cm brukar denna således följas upp radiologiskt med jämna intervaller.
  3 gånger mer förekommande hos kvinnor än män.

  På MR ses dessa cystor med vätskeinnehåll liknande konsistensen som likvor. Dessa benigna cystor kan även ses med datortomografi (CT) som runda välavgränsade med en kontrastuppladdad vägg.
  Annan form av innehåll (solid), cystans storlek eller cystväggens utseende, mm. gör cystan atypisk och kan göra diagnosen mer svårtytt.
  Låt en neurolog förklara detta mer för dig vilket han/hon är klart mycket bättre på än vi är.

  K.T.rtgssk
  Röntgen Helsingborg

 2. Tack för bra kommentar.
  Jag har haft stickningar i bakhuvudet till vänster ovanför örat i ca 4 månader nu.
  Jag har själv gjort en magnetröntgen av hjärnan med kontrastvätska och fick följande utlåtande:
  ”Corpus Pineale förstorad på basen av en något komplex förändring som är cystisk i en större, anterior komponent och solitt kontrastladdande i en mindre posterior komponent. På sagitalsnittet 23x13mm och i sidled 18mm. Tredje ventrikeln och sidoventriklarnsa är en aning vidare än förväntat för åldern. Inget periventrikulärt ödem. Temporalhornen är inte vidare än ventriklarna i övrigt. Övriga likvorrum normalvida”
  Nu väntar jag på att neurokirurg skall bedöma min remiss ovan.
  Vad säger du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024