Röntgenstrålar kvar i ett rum

FrågaMin dotter har fått hyra en lägenhet i andrahand som var för några år sen en tandläkarpraktik (alltså lägenheten). Det har funnits röntgen apparat i praktiken och säkert har tagits tusentals röntgen bilder. Det som oroar mig är om det finns strålning kvar i lägenheten alltså så kallade sekundär strålning.
Jag är väldigt orolig,min dotter är ung och studerande vistas hemma ofta läser mycket.

SvarRöntgenstrålningens energi upphör i samma stund som röntgenröret slutar skicka ut denna. Att röntgen kan påverka den mänskliga kroppen i för stora doser beror på att när dessa strålar som består av fotoner passerar mänsklig vävnad kan de genom jonisation påverka en cells atomstruktur. Detta ger då en liten kemisk förändring av cellen. Så en levande cell kan skadas av för mycket röntgenbestrålning.
Detta gäller inte oorganiska ting så som metall och sten. Dessa lagrar inte heller någon som helst bestrålning utan energin absorberas helt av tex. betong. Röntgenstrålens energi upphör i samma ögonblick den absorberas av annan materia.

Således röntgenstrålar påverkar endast levande celler i det ögonblick bestrålningen skapas. Varken förr eller senare. Röntgenstrålning kan inte finnas kvar i ett rum när röntgenapparaten släcks.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Röntgen Världen 2021-2024 :: www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024