Varför MR och inte konventionell röntgen

FrågaKanske kan ni hjälpa mig. Sedan 26:e oktober2010, har jag en otrolig smärta i vänstra skulderblad, strålar upp i vänstersidan av nacken vidare ut i vänster arm. Axeln känns som om en ångvält har krossat den. Värken är nu i hela vänster armen samt tumme, pekfinger och insidan av långfingret har jag ingen känsel. var på akuten. Den ortoped trodde diskbråck i halsrygg. Veckan därpå tog FÖRST min husläkare mot mig. Fick remiss till MR halsrygg, den visade ej diskbråck, men annat som jag ej förstår eftersom det är på latin.
Min sjukgymnast har prövat tns, ultraljud, laser, akupunktur och inget hjälper. Efter akupunkturen, har smärtan blivit värre. uppsökte akuten nu i lördags. Doktorn gav mig smärtlindring intravenöst i 2 omgångar och höjde styrkan på mina exycontin plus exynorm. Akutläkarn sa att min husläkakare måste skriva remiss till slätröntgen, vilket han EJ gjorde, istället en ny MRT på axeln. Förstår inte heller det p.g.a. latin.
ÄR ledsen och besviken på min husläkare som jag har haft sedan 1992. Självklart är det något som är fel, men vad? och det måste väl finnnas någon röntgen som ser vad det är. Uppenbart ligger det nerver och klämmer och vänstra skulderblad KNAKAR det i när jag sträcker på min rygg. Hjälp mig. Vad ska jag göra?

SvarVi tycker nog du bör vara nöjd med din nuvarande husläkare.
Istället för att först skriva en remiss till en konventionell röntgen gjorde han den bedömningen att du fick göra en magnetkameraundersökning (MR) istället. Vanlig röntgen avbildar skelettet bra men är sämre på ledbrosk och kan inte alls avbilda ligament, nervbanor, mjukdelar, mm. Allt detta kan man däremot se med MR. Vid utredningar brukar man dock ofta börjar med en konventionell röntgen INNAN man ev. fortsätter med en undersökning med MR om den vanliga skelettröntgen inte kan ge svar på de problem en patient har/upplever.
Måste en patient uppsöka akuten med så svåra smärtor att intravenös smärtlindring måste ges kan man tycka att en enkel konventionell skelettröntgen borde blivit gjord i samband med akutbesöket. Men denna bedömning gör den läkare som undersöker patienten vid akutbesöket och som är insatt i fallet.

Vad du bör göra är att få dina (latinska) svar från MR-undersökningarna förklarade för dig på ett begripligt sätt av din egen läkare.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.