Varför MR när CT är gjord

FrågaFör att utesluta – något – vet inte vad, så skall jag genomgå en mr-röntgen. Nu undrar jag vad det kan vara som skall uteslutas?
Mina symtom är att jag är trött. har obalans och liten falltendens åt hö. En datortomografi av hjärnan är gjord som var ok.

SvarPå grund av dina symtom och fortsatta besvär ska undersökningen kompletteras med en MR. Det är finliret som tas till nu.
MR-bilderna klarar av av att visa såväl abnorma som patologiska strukturella förändringar i hjärnans mjukdelar bättre än CT. MR avbildar små substansförändringar och patologiska förändringar i såväl vit som grå substans mycket bra. Man får även hjärnhinnorna bättre avbildade med MR.
Varför man inleder med en CT-skalle först är tillgängligheten, snabbhet i undersökningen, samt trots allt en hög diagnostisk tillförlitlighet vid många tillstånd inom skallen. Visar inte CT-skallen något som behöver mer akut omhändertagande/behandling kan man senare i lugn och ro fortsätta utredningen, så som gjorts för dig nu, då symtom och besvär inte avklingat.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.