Strålning vid många CT-skalle

Jag har crohns sjukdom plus epilepsi efter en skalloperation. Mina sjukdomar gör att jag alltsom oftast måste genomgå röntgen. CT-buk/skalle. Sist så försökte jag förhandla mig till att de gjorde ett utltraljud på magen, men det blev iaf. en CT.
Skallen är det meningen att man ska följa upp med MRT. Men emellanåt slår jag huvudet vid ett ep-anfall, och då hamnar jag i CT´n likt förbaskat. Anledningen att jag hlest vill slippa CT är självklart strålningen. Så min fråga är, är min stålningsfobi befogad i mitt läge?

Du löper en förhöjd risk att drabbas av en cancersjukdom till följd av dina röntgenundersökningar.
Nu vet jag inte hur många undersökningar du råkar ut för, så du får själv korrigera mina siffror. Om du är med om fyra CT-buk och fyra CT-skalle varje år under en tjugofemårsperiod (totalt 100 CT-buk och 100 CT-skalle), så ökar risken för att du ska avlida i en cancersjukdom med ungefär 5%-enheter.
I medeltal avlider 20% av oss i någon form av cancersjukdom (orsakat av annat än röntgenstrålar), men i ditt fall blir sannolikheten nu totalt 25%. Man kan också uttrycka sig att sannolikheten är 95% att ditt liv inte kommer att förkortas till följd av röntgenundersökningarna. Tvärt om är det nog så att tack vare röntgenundersökningarna kommer såväl livslängd som livskvalitet att påverkas till det bättre.

Dock, kan röntgenundersökningarna ersättas av MRT eller ultraljud, utan att man tappar i diagnostisk kvalitet, är det så klart att föredra. Men även om du hamnar i CT:n emellanåt, så är strålningsriskerna ändå ganska begränsade.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.