Röntgen av binjurar

FrågaJag har varit på röntgen för att ta bilder på binjurarna som sågs i tidigare röntgen var förstor. När de tog första bilderna utan kontrastmedel bestämmde röntgen läkare att det inte skulle behövas kontrastmedel och det räcker med de bilderna utan konstrasmedel som planderad. Han fick den info han vill ha sa han men inte mer.
Jag blev orolig och tolkade det negativt och det tar tid för att få svaret från min läkare. Kan Ni förklara till mig varför bestämde läkaren att inte ta bilder med kontrastmedel.

SvarFörsta diagnostiken (ej kliniska blodprover) av förstorade binjurar (adrenalt incidentalom) görs oftast vid en ultraljudsundersökning eller en datortomografi (CT). Vid den initiala utredning med CT ges vid första undersökningen generellt kontrastmedel. Detta för att karakterisera ev. patologi i en binjuren. Man tittar då på expansivitet (storlek och form), binjurens interna struktur, skarp eller oskarp avgränsning av binjuren mot omgivningen, mm.
Vid uppföljning görs CT-undersökningen generellt utan kontrastmedel då man enbart bedömmer ev. tillväxt och interna struktur av tidigare konstaterad förändring.

Förändringar i binjurarna får absolut inte tolkas som malignitet om inte så är diagnostiserad. Statistik visar att ca. 85% av alla incidentalom utgörs av benigna adenom. 2% utgörs av metasteser från annan malignitet och mindre än 0,01% utgörs av en primär binjurebarkstumör.

Svar från en ej akut CT-undersökning tar normalt 1-2 veckor beroende på arbetsbelasningen på aktuell röntgenklinik. Svaret går då till den doktor (remittent) som skickat in remissen till röntgen. Om svaret sedan dröjer är detta något man får ta upp med remittenten som ”sitter på svaret”.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024