Tinnitus vid MR

FrågaKan min tinnitus förvärras p g a ljudet vid MR-undersöknig?

SvarNej. Normalt har man hörselkåpor på vid undersökningen. Via dessa kommunicerar man med personalen samt kan få höra musik i.
Har man tinnitus eller är känslig för högt ljud kan man erbjudas extra öronproppar (in-ear) som skydd mot det knackande ljud som magnetkameran ger ifrån sig vid bildtagningen. Du kan även  ta med dig egna öronproppar till undersökningen men visa dem då först för röntgenpersonalen så modellen är OK att ha vid undersökningen.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

2 svar på ”Tinnitus vid MR”

 1. Hej, jag har exakt samma upplevelse.
  Har en huvudskada och diagnosen hjärntrötthet. Jag är extremt ljudkänslighet. Klarar inte av att lyssna på musik med öronproppar.
  Under röntgen hade jag både öronproppar och lurar med musik på högsta volym. Det är de värsta 13 minuterna i mitt liv. Kunde inte ta mig hem själv för jag var så yr. Låg sedan en vecka till sängs med sus och dån i öronen samt huvudvärk och det kändes som om ”allt gungade omkring mig”. Har fortfarande besvär två veckor efter röntgen men i mindre skala. Jag får lättare ont i huvudet än tidigare och tröttheten sitter i.

 2. Hej! Jag har idag fått genomlida en mycket jobbig MR, dels på hjärnan och dels på ryggen men det var hjärnundersökningen som var fruktansvärd!!!
  Jag har sen många år tillbaka tinnitus och är ljudkänslig och håller inte alls med ert tidigare svar att inte det skulle påverka! Jag hade både öronproppar och kåpor men oj oj oj, vilket oljud!
  Jag vet inte om det var fel på denna maskin, det kändes fysiskt en omgång som om den slog på mitt huvud med en hammare! Verkligen…. jag kände hela tiden, vad är detta? En gammal rysk maskin kändes det som! Jag var rädd innan för panik för att jag skulle vara så förkyld så det skulle vara jobbigt att ligga ner, för att jag skulle behöva hosta men jag var inte rädd för de höga ljuden!
  Jag hade gjort MR vid två tillfällen innan, foten och knät, så visst visste jag att det var höga ljud! Men det gick ju inte att jämföra med att göra MR på hjärnan. DET VAR VIDRIGT!!!
  Jag har alltid ont i höger öra, sen den dagen jag fick tinnitus och även blev ljudkänslig, men efter denna undersökningen så är det så mycket värre! Jag har rejält on och mitt högeröra var helt varmt ett bra tag efteråt! Mitt vänsteröra hade normal värme men jag har ont i bägge nu! Känns som jag har suttit i en trumma och fått vara med om en hårdrockskonsert utan kåpor!
  Känns konstigt att det är så här 2015… att ingen har kommit på en bättre variant som inte låter som ett världskrig! Nu är jag jätterädd för att det ska fortsätta och kännas så här! Och jag vill aldrig aldrig mer göra en sån undersökning!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.