Orolig av att vänta med svåra besvär

FrågaJag är mycket orolig, trots att jag läser om cystor i levern och att det i dom flesta fall är ofarliga, min mage har blivit så stor att folk tror att jag snart ska föda. Jag är 60 år och sen tre månader tillbaka bli magen större och större.
Jag har gjort ultraljud och en bukröntgen och går nu och väntar på en bukröngen med förstärkt kontrast, men jag orkar inte gå så här längre. Varje dag är en plåga och jag kan snart inte gå, klä på mig eller röra mig som en vanlig person. Kan magen spricka? Kan jag dö under tiden jag väntar på röntgen?

Min läkare har inga svar och mina anhöriga är rädda för denna stora mage. Jag dryper av svettattacker och kan inte äta för jag är proppmätt fast magen är tom. Jag haft två urinvägsinfektioner på raken och höger sida vid midjan gör ont när jag går. Det man sett på dom röntgenbilder som är gjorda är att höger njure är aningen nedsatt och mycket mindre än vänster och så en massa cystor i levern. Ska jag dö nu?
Jag blir tokig om jag inte får ett svar snart. Kan jag åka in till ett sjukhus och begära operation?

SvarAtt på egen bevåg begära en undersökning eller operation går inte. Detta är något en läkare beslutar efter en klinisk undersökning som ligger till grund för detta.
Cystor är vanligt förekommande i såväl levern som på och i njurarna utan att anses patologiska i sig själva.
Trots den CT-buk du gjort, som troligen gjordes utan kontrastmedel (buköversikt), får radiologen ändå bra bilder för en inledande diagnostik av din mage. Ultraljud är en mycket bra undersökningsmetod var gäller njurar, lever och gallvägar. Således får de undersökningar du redan gjort ses som en bra början på en utredning.

Fråga din läkare hur långt utredningen av dina besvär har kommit, kommande undersökningar, om trolig diagnos och om ev. planerad behandling, etc. Din läkare bör kunna klargöra en plan för din utredning och ev. behandlingar som kan bli aktuella i ditt fall på ett sätt du förstår och kan acceptera.
Det är alltid bra om man har med sig anhöriga vid samtal med sin läkare. Att själv sitta med sin läkare kan vara svårt då man kan ha svårt att förstå termer, komma ihåg samtalet och framför allt att ställa frågor till sin läkare. Gå igenom vad du undrar om med din anhöriga innan ni går till läkarbesöket så även denna andra person är insatt i din sjukhistoria och de frågor du har.

Har dina besvär ändrat karaktär eller upplevs svåra bör man söka läkare på nytt. Din läkare kan då prioritera upp den undersökning du går och väntar på eller besluta om annan eller kompletterande undersökning om dina kliniska symtom förändrats. Du kan även söka läkare direkt på en akutmottagning.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Fråga Röntgendoktorn 1999-2023, www.rontgen.com 1998-2023