Vad är bihålor på röntgen

FrågaHar varit på 3 st CT senaste året för problem med bihålorna.
Enligt röntgenutlåtandena har jag förtättade/igensatta ethmoidalceller.
Trångt osteometatala komplexet på vänster sida och ockluderad osteomeatala komplex på höger sida. Samt slemmhinne svullnad på båda sidorna av Sinus maxillaris och i sinussphenoidalis på höger sida samt i sinus frontalis på vänster sida. Ingen av CT är gjorda i samband med akut bihåleinflammation. Och alla har visat samma fynd. Men jag har ständig värk runt framför allt höger öga, näsrot och ut mot tinningen. Även haft ont och svullen känsla i höger öra senaste året. Bihåleproblem i 2 år. Nästäppa, feber (dock låg) svår trötthet och återkommande akuta bihåleinflammationer som behandlats med atibiotika.

Vad betyder dessa fynd i röntgen utlåtandet? Vid läkarbesöken har läkarna aldrig pratat om röntgenläkarens utlåtande utan bara bläddrat igenom CT bilderna och säger att jag inte har Bihåleproblem.

CT sinus
CT Sinus

SvarDetta som har setts på CT samt symtom förekommer vid bla. kronisk sinuit.
Benämningen kronisk sinuit (recidivsinuit) är benämningen för ihållande och återkommande bihåleinflammationer över en lång tid (>12veckor). Siniut i käkbihålorna ger symtom i kind och under ögat. Sinuit i ethmoidale ger värk vid näsroten och ut mot tinningarna. Långvariga sinuiter ger trötthet precis som du anger.

Vid ihållande snuva kan infektionen sprida sig till mellanörat via örontrumpetgången som har förbindelse med näsmusslorna nära svalget. En kraftig infektion i mellanörat kan även sprida sig till ansiktsnerven som löper strax ovan/framför örat som då kan ge tillfällig känselnedsättning i ena ansiktshalvan (mungipa, ögonlock, mimik, mm).
Får man besvär med ögonrörelser, dubbelseende, synskärpan, ödem (svullnad) kring ögonen, mm. ska man snarast uppsöka läkare.

Datortomografi (CT) är den metod som bäst visar på slemhinneförändringar i samtliga bihålor. Undersökningen är mycket enkel och går snabbt att genomföra.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

3 svar på ”Vad är bihålor på röntgen”

 1. Det verkar finnas en enkel metod (alla fall i USA), ballongvidgning kanske det skulle heta på svenska. Där för man upp en prob i hålet som går in till bihålan. Sedan spänns proben ut med hjälp av en liten balong så att hålet vidgas. Då öppnas passagen och läkning kan ske.
  Ser väldigt smidigt ut.

  https://www.youtube.com/watch?v=h3MS0FDVN58

  Kan inte svensk sjukvård införa detta? Kanske på prov, jag ställer upp om ni vill prova på mig.
  Har själv pågående problem under senaste 1.5 året med tryck över ögat.

 2. En dotter på 18 år ständig huvudvärk sedan september varit på vårdcentralen flera gånger penicillin kur nasonex till slut i dec en magnetröntgen där visade det en bihåleinflammation hö sida värk över tinning spolat 2gånger skall nu in på en skiktröntgen o kolla hur det ser ut men har svår huvudvärk ständigt svår trötthet. Höger näsborre kan det rinna snuva utan förvarning även att hon är täppt. Hennes pappa har att stora problem i ungdomen med fyra operationer rör.
  Finns det ingen bot mot detta?

 3. Stort tack för svaret på min fråga och att ni har beskrivit inte bara röntgen fynden utan också mer detaljerat vilka besvär det kan leda till.

  Det stämmer helt med mina besvär.
  Tyvärr så tycker läkarna att det inte finnas någon behandling för detta mer än antibiotika vid akuta bihåleinflammationer.

  Men ert svar ger mig förnyad styrka att kämpa vidare
  Kan tipsa om Pernilla Sahlstrand Johnson’s avhandling om kronisk sinuit och dess analys metoder. Samt speciellt patienternas upplevelse av sjukdomen. (Lunds universitet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.