Om röntgen av halsen

Fråga Jag undrar om man vid en röntgenundersökning av halsen ser allt i halsen? Ser man även luft- och matstrupe?
Jag har haft problem med ”något” som känns i halsen, på vänstra sidan, en längre tid nu och man ville titta om det kunde vara något. Vet inte vilken typ av undersökning det var, fick åka in i en tunnel i två omgångar och fick kontrastvätska i blodet (antagligen för att ”framhäva” sköldkörteln?).

Min fråga är alltså om man ser matstrupen vid en vanlig halsröntgen, utan att svälja kontrastvätska? Kan jag känna mig lugn med beskedet att de inte såg något konstigt vid den undersökningen? Jag känner denna lilla klump varje gång jag sväljer och känner oro kring att det kanske sitter något i matstrupen, som man inte såg vid röntgenundersökningen av hela halsen.

Svar Den undersökning du genomgått är sannolikt en datortomografiundersökning (CT). Denna metod visar bäst det som finns utanför matstrupen. Vill man specifikt undersöka insidan av matstrupen och själva slemhinnan är en undersökning där man får svälja kontrastvätska medan bilder tas, oftast bättre. Alternativt kan man undersöka matstrupen med en kameraförsedd slang.

Vilken metod man använder och om man överhuvudtaget behöver undersökas bestäms utifrån sjukhistoria och klinisk undersökning.

Svarat av T. A. överläkare
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024