En enda komplett röntgenundersökning

Har en längre tid känt en ömhet i magen, straxt medanför vänstra bröstet, i höjd med revbenets nedre del. Går inte att klämma på eftersom det ligger under revbenet.
Har gjort ett ultraljud och en lungröntgen, men inget visar något. Vid utltraljudsundersökningen fick jag väldigt ont i området. Det förvärras även när jag gör sit ups och dammsuger under möbler. Det finns ingenting som tyder på att det kommer från tarmen, eftersom ingenting påverkas av vad jag äter, i samband med måltid eller problem med avföring. Smärtan har gradvis ökat.
Finns det någon röntgenundersökning som kan visa alla organ i magen. Är särskilt rädd för en tumör eftersom jag tidigare haft en i hjärnan (dock godartad så ingen risk för metastaser).

CT-buk
CT-buk

De mer framträdande organ som sitter under nedre vänstra revbenen är diafragma, magsäcken och mjälten.

Lungor är enkelt att röntga. Mjälten undersöks också enkelt med ultraljud då man ofta samtidigt tittar på bukspottkörteln och gallvägarna. Även röntgen av enbart magsäcken är en enkelt undersökning där patienten får dricka kontrastmedel samtidigt som man tar röntgenbilder. Beroende frågeställning görs initialt oftast en riktad undersökning mot det aktuella organområdet med enklast och snabbast metod.

Det finns en enda röntgenmetod som är så pass komplex att den klarar att överskådliggöra de flesta organen med en och samma undersökning.
Det är datortomografin (CT).
Dock är en CT-undersökning oftast behängt med förbredelser, kontrastmedel samt att den avger mer röntgenstrålning än andra ”enklare röntgenmetoder”.
Trots CT’ns förträfflighet efterföljs även denna ofta av kompletterande åtgärder i form av t.ex. endoskopi, biopsi, div. blodprover, annan röntgen, mm. mot ev. fynd.
Så att erhålla en diagnos är en mångfald procedurer där man efterhand verifiera eller utesluter misstankar.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024