Bencysta med fraktur

FrågaJag har ett barnbarn som ramlade illa vid idrottsdagen. Han landade med armen bakom sig. Hade ont hela dagen kunde inte röra armen. Var hos doktorn, men blev inte bättre. Fick uppsöka läkare igen och blev då röntgad, det var en spricka i överarmen. Men nu 3 veckor senare får de ett brev att han har en skelett cysta, och ska tillbaka om 6 mån.
Nu undrar en orolig mormor vad är detta. Är det farligt och kan han fortsätta att spela innebandy. Är han skör på det stället, kan det gå av?

SvarEn benign bencysta utgörs vanligen av ett ”hålrum” med mindre benceller än omgivande ben. Denna bencysta innehåller då även mer vätska än omgivningen. Ser ut som ett hålrum på konventionell röntgen.
Enkla benigna bencystor har typiskt rundad utseende på röntgenbilden som därför oftast kan härleda till just denna diagnos. Vidare utredningar behövs generellt inte såvida cystans storlek inte anses utgöra ett hot mot benets hållfasthet. Uppkomst av bencystor är inte kartlagd utan man tror det kan rör sig om genetiskt betingad bendefekt.

Vad beträffar innebandy och andra sporter ska givetvis den befintliga skadan läka ut först. Sedan bör ni nog vänta in den fortsatta utredningen och ta ett samtal med ansvarig läkare. Man kan, som sagt, inte komma ifrån att en bencysta kan påverkar benets hållfasthet.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.