Vanlig röntgen vs. MR-fotled

 Jag har problem med vä-fotled, som jag upplever ”låser” sig. Detta kan hända utan någon nämnvärd ansträngning eller belastning. 
Saken är den att jag har hög hålfot (inlägg är på g) samt att jag är överrörlig i alla leder, enligt Carter Wilkinson skalan så är jag klassad som en 8 av 10. Jag har fått göra en vanlig röntgen men man hittade inga förklaringar till mina problem. Jag ska få göra en MR efter min nu pågående graviditet.
Min fråga är: Man misstänker en lös broskbit, men kan man inte se ”spår”/tecken på detta på en vanlig röntgen?
Om man INTE hittar något på MR röntgen, finns det mer att göra då?

 Med konventionell ”vanlig” röntgen ser man vanligtvis endast skelettet. Om det förekommer kalkförändringar kring en led eller sena ses även detta. Brosk, ligament och senor, som är en mjuka delar av en led, ses inte. Man kan därför inte exakt specificera broskhöjd, broskdestruktion, ligamentskador, senrupturer, mm. med ”vanlig” röntgen. MR-kameran är däremot oftast mycket bra på denna diagnostik och klargör många gånger oklar diagnostik.
Vad och hur behandlingen av dina besvär i fotleden ser ut kan våra radiologer inte svara på. Detta är en fråga för din egen doktor eller en ortopedisk specialist.

 K. T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.