Svårdiagnostiserad

Gjorde nyligen en DT kolon pga att jag har haft besvär med magen efter en hel bukplastik som utfördes för 2 1/2 år sedan. Där fann man ett 6 x 7 x 2,m stor inkapslad vätsekfylld knöl nedom naveln med en utlöpare på 6 cm runt och upp till vänster om naveln( samt ett litet navelbråck). Rtg-läkare beskrev fyndet med frågeställningen abscess eller serom efter nyligen operation?!

Då jag blev inlagd för snart 1 år sedan pga infektion gjordes 3x DT buk och man fann då inte detta fynd vilket även rtg-läkaren påtalar. ( Förändringen har alltså kommit under detta halvår). Diagnosen då var njurbäckeninflammation men med.läkaren där sa att det var inte med säkerhet utan lutade mer åt oklar infektion.

Nu har det gått remiss till kirurgmott på sjukhuset där frågeställning är abscess eller serom från hälsocentralen, men en andra läkare säger att han tror det är ett bukväggsbråck, borde det inte ses på rtg-bilderna? Känner att jag inte riktigt vet hur jag ska agera, då jag har under cirka 2 månader nu mått mer illa och har ständigt smärta i buken, men gör jag något ansträngande kan jag få som kramp i hela buken.
Står på väntelista till kirurgen inom 28 dagar och det har det gått nu. Ringde kirurgen och de hade tänkt planera in en polop för abscess eller serom, men om det är bråck måste jag komma på ett besök.

Känns som jag hamnat mellan stolarna nu. Ingen av de två läkarna på hälsocentralen är kvar så…..??? Har diagnosen grav IBS.

Man kan tycka att innan någon börjar med ett kirurgiskt ingrepp av något slag måste man var klara över diagnostiken dvs. vad ditt bekymmer egentligen är,
Bukabbscess, navel- och bukväggsbråck kan oftast enkelt ses med ultraljud. Men bäst är att göra en ny datortomografi (CT), vilket ofta är förstahandsvalet för en bukdiagnostik, där man då får en aktuell bra bilddiagnostik av alla bukens organ.
Din symtom kan ju ha en annan orsak än de olika kliniska bedömningen dina två läkare på vårdcentralen gjorde.

Din fortsatta utredning bör således ske på en kirurgmottagning inom den specialiserade sjukvården som där får utreda dig på nytt inkl. någon form av bilddiagnostik (röntgen/ultraljud) för att få en klar indikation ifall du behöver någon form av kirurgisk åtgärd.

K.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024