p>Fråga Röntgendoktorn

Nov
20

Svar från MR


Fråga Jag undrar vad detta betyder som det står på mitt röntgen svar från en MR-undersökning. På vänster sida i nedre delen av collum femoralis mediala del, inklusive trochanter minor finns ödem i benet. I samma område finns en cortical oregelbundenhet och en förtjockning.

Om jag har förstått det rätt så har jag en stressfraktur. Men det som ortopederna mest är oroliga över är ödemet pga att psoas muskeln fäster på trochntar minor och det finns tydligen risk för bristning av denna. Får därför inte motionera över huvudtaget, inte ens simning. Skall göra en ny MR om en månad. Har haft dessa besvär i 5 månader fast man hittade inte orsaken till denna förräns igår.

Svar Det är svårt att ge ett exakt svar utan att vi sett bilderna.
En stressfraktur är en ”utmattningsbenbrott” och  består utan en mängd mycket små sprickor. Det är, så att säga, ingen fullgången frakturering. Dessa stressfrakturer ger en viss svullnad i frakturområdet. Detta ser man väl med MR. Förtjockningen (callus) av benhinnan tyder även på en nybildning av ben i detta område. Dvs. det finns eller har funnits en benskada här i någon form. Samma fenomen sker vid helt fullgångna benfrakturer. Man bedömmer hur långt gånget benläkningen är efter hur mycket sk. läkningsvävnad (callus) det är kring benbrottet.

En del av psoasmuskeln (m. iliopsoas) som bl.a. böjer och gör utåtrotation av höftleden fäster, som du nämner,  i trochantor minor (lilla vändknölen).
Så finns här en antydan till skelettskada så får du nog följa dina doktorers råd om ett lugnt leverne. Det är stora muskler i rörelse i detta område…

Svarat av K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Herlsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.