Strålning på prematuren

FrågaJag jobbar på en neonatalavdelning och ibland står vi bredvid barnet i sängen då röntgenbilder tas. Flera gånger har det hänt att röntgenpersonalen tar bilder och glömmer säga till före. Hur mycket av den strålningen får jag och hur påverkar det mig då jag står bredvid och utan skyddsförkläde? Tänker cancerrisk, t.ex i bröst eller buk samt om det kan påverka fertiliteten eller obefruktade ägg?

SvarÄven om du inte har ett strålskyddsförkläde påverkas du i praktiken inte alls om du enstaka gånger står nära en neonatalpatient i samband med en röntgenundersökning. Dessa små patienter är lätta att stråla igenom, varför endast små mängder röntgenstrålar används. Därför blir stråldosen till dig minimal.
Jämfört med den naturliga bakgrundsstrålningen som vi alla utsätts för varje dag, året runt, så är det lilla extra strålningsbidraget till dig försumbart. Stråldosen till dig om du är utan strålskyddsförkläde motsvarar några timmars naturlig bakgrundsstrålning. Om du bär strålskyddsförkläde motsvarar stråldosen några minuters naturlig bakgrundsstrålning.

För att påverka fertiliteten eller obefruktade ägg så krävs stråldoser som är minst hundratusen gånger större.

Svarat avM. O. sjukhusfysiker
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024