För fem månader sedan gjorde jag en röntgenundersökning med filmning av sväljningsakten. Nu i augusti tog tandläkaren 4 bilder av mina tänder. Han menade att den digitala tekniken de använder ger ganska lite strålning i jämförelse. Jag undrar ändå om det inte blir ”för mycket” strålning på ett år.
Vid all användning av röntgenstrålning ska man kunna motivera användningen, dvs att nyttan med undersökningen ska vara större än risken. Man kan också säga att det är ett sämre alternativ för patienten att avstå undersökningen jämfört med att göra den. Oftast är en bra diagnos trots röntgenstrålning att föredra jämfört med att man behandlar utifrån osäkra indikationer eller gissningar.
I praktiken finns det ingen gräns för när man får för mycket strålning. Är man med om flera hundra röntgenundersökningar per år så kanske riskerna börjar bli orimligt höga, men jag har svårt att se någon som måste röntgas så mycket.
Man kan jämföra röntgenundersökningar med att köra bil. Hur långt kan man köra bil innan det blir farligt? En trafikolycka kan lika väl hända vid första körtillfället som långt senare, om den över huvud taget inträffar. Alla personer omkommer inte i trafikolyckor utan flertalet av oss kommer att dö av något annat. Samma sak med röntgenundersökningar. De allra allra flesta av oss kommer inte att påverkas negativt av strålningen.
M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett