Röntgen utomlands mot testiklarna

Jag skadade ländryggen samt fick några övriga frakturer i utlandet. Genomgick både flatröntgen och CT där. På kontrollröntgen hemma i Sverige får jag ett testikelskydd. Detta blev jag inte erbjuden på det utländska sjukhuset. På 3D-modellen som jag fick med mig hem kan jag tydligt urskilja att hela mitt könsorgan blivit bestrålat.
Jag oroar mig lite granna för ev. skador på testiklarna. Idag är bara 20 år. Jag förstår att ni inte kan kommentera enskilda fall, men går det att säga om man hade brukat blyskydd om undersökningarna skett i Sverige? Har risken för testikelcancer långt i framtiden ökat? Kan fertiliteten påverkas? I övrigt är jag en frisk person.
Innerst inne förstår jag att rutinerna hade sett annorlunda ut om detta nu var frågan om liv och död. Men jag kan ändå inte riktigt släppa detta ämne då jag funderar på om strålningen mot testiklarna skedde i onödan, utan att det påverkade bedömningen av min rygg, vilket jag skulle uppleva som en jobbig situation.

Tidigare ansågs det extra viktigt att skydda testiklarna eftersom man trodde att kommande generationer skulle kunna skadas. Man kallar detta för ärtliga effekter av röntgenbestrålning. Idag vet vi att det inte finns några ärftliga effekter, för trots intensiv forskning har man inte kunna påvisa dessa effekter hos större däggdjur eller människor.
Men man anser ändå att man bör skydda testiklarna mot onödig bestrålning vid röntgenundersökningar (därför att det är rimligt enkelt att göra det). Det finns en liten ökad risk för testikelcancer. Dock är denna risk väldigt liten. Vid vissa typer av undersökningar går det inte att använda testikelskydd eftersom skyddet stör undersökningen. I dessa fall låter man bli att använda skyddet eftersom risken för strålningsinducerad cancer är så liten, och det är ”farligare” för patienten om man inte gör röntgenundersökningen.

På röntgenavdelningen vid Helsingborgs lasarett används normalt inte testikelskydd då man undersöker ländryggen på män. Detta därför man inte strålar direkt mot testiklarna utan man strålar flera cm ovanför, och testiklarna finns därför heller inte med på några bilder. Då träffas inte testiklarna av primärstrålningen och mängden spridd strålning är klart begränsad. Det finns alltså inte speciellt mycket strålning att ta bort med ett skydd. Dock finns ett undantag från att testiklarna inte syns i röntgenbilden. Gör man en datortomografiundersökning kommer testiklarna med då man tar den så kallade översiktsbilden. I detta fall går det inte att använda ett skydd då datortomografen använder översiktbilden för att beräkna hur den ska stråla. Finns ett blyskydd med tror datortomografen att patienten är väldigt tjock och då ökas strålningsmängden generellt för hela undersökningen för att kompensera för detta. Men eftersom översiktbilden görs med väldigt lite strålning, bara någon procent av vad som används till själva undersökningen som ger skiktbilder (eller 3D-bilder), är detta inget strålskyddsproblem. Vid ländryggsundersökning med en datortomograf används översiktsbilden för att ställa in området som ska undersökas så man endast får skiktbilder över ländryggen.

Hur man gör vid andra sjukhus eller i utlandet vet jag inte. Dock behöver du inte oroa dig, även om dina testiklar har blivit direktbestrålade. Det finns ingen risk för minskad fertilitet eller att framtida barn ska påverkas negativt. Risken för strålningsinducerad testikelcancer är så liten att man i praktiken kan anse den som försumbar.

M. O. Sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024