Risker med gammakamera

Är kallad till KliniskFysiologi för hjärtundersökning med gammakamera 2-dagars undersökning. Läste lite om det och är jätte orolig för riskerna med injicering av radioaktivt ämne, känner mig inte tillräckligt dålig för att ta riskerna. Man har kollat mitt hjärta med ultraljud och allt var ok. Det här känns onödigt.
Borde jag gå ändå? Hur stora är riskerna med undersökningen?

Om du har blivit kallad till en undersökning beror det på att en läkare har gjort bedömningen att du på grund av eventuella problem med ditt hjärta har nytta av att göra undersökningen. Visserligen kommer du att utsättas för joniserande strålning från ett radioaktivt ämne, dock är risken med strålningen begränsad. Den mängd strålning som undersökningen innebär motsvarar några års naturlig bakgrundsstrålning. Det är ett sämre alternativ för dig att avstå undersökningen.

För att sjukvården ska få göra röntgen- eller scintigrafiundersökningar (gammakamera) måste man alltid ha gjord bedömningen att nyttan med undersökningen är större än den risk som undersökningen innebär. Man säger att undersökningen ska vara berättigad. Så är det i ditt fall också.

M.O. sjukhusfysiker
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Röntgen Världen 2021-2024 :: www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024