Remiss till PET-CT

Just nu behandlas jag med strålning efter livmoderhalscancer som gett en förändring på en äggstock! Nu undrar jag eftersom en Pet- kameraundersökning är så dyr kan patienten då betala den själv -Vill gärna göra en sådan efter min behandling eller redan nu!

Det är inte undersökningen som är dyr utan själva maskinen. Det är en stor investering som fram tills nu oftast placerats på de offentliga större universitets- och regionsjukhusen. Hur det är med väntetider till denna utrustning vet vi inte men cancerfall brukar generellt prioriteras högt.
Det är din behandlande och ansvariga doktor, för din behandling (onkolog), som beslutar om, när och hur det är mest lämpligt för en utvärdering av en pågående behandling.

En PET-CT är just lämplig för att bla. söka misstänkt spridning eller annan utbredning av en malign patologisk process. Om detta är den typen av undersökningsmetod som är aktuell för just dig är något som du ska och bör diskutera med din doktor.

Eftersom denna mycket dyra utrustning endast finns inom den offentliga vården krävs alltid en remiss från din doktor där du då inte själv betalar något för denna undersökning. Du kan således inte på eget bevåg besluta om eller genom att betala för en sådan här undersökning få den gjord. Detta bestämmer din doktor.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024