MR vs. CT

Fråga Har under senaste halvåret haft tilltagande smärta i huvudet och i ansiktet (runt bihålorna), ffa på morgonen. Jag genomgick för ca en vecka sedan en magnetkameraundersökning av hjärna, bihålor och orbita, både med och utan kontrast. MR-resultatet från röntgenläkaren var helt utan anmärkning.

Nu till min fråga: Hur bra är MR på att påvisa tumörer, blödningar, infektioner osv? Jag har läst att CT är bäst för att diagnosticera bihåleinflammation, eller är MR likvärdig?
Kan jag vara lugn efter beskedet och sluta oroa mig för smärtan?

CT sinus
Sinuit

Svar MR är ett ypperligt redskap för diagnostisering av olika ”fenomen”  i skallen samt ryggmärgskanalen. MR är absolut bäst på att påvisar substanssjukdomar där även mycket små förändringar i hjärnmassan oftast syns bra på bild. Sedan finns det sjukdomar som normalt inte syns på MR där man enbart diagnostiserar efter vilka symtom man har.  Det finns även sjukdomar som går i skov. Dvs. är man besvärsfri vid undersökningen syns kanske inte förändringar på bilderna som man annars hade sett vid andra tillfällen med pågående symtom.

Bihåleinflamation (sinuit) ses bra med MR. Att man föredrar CT för denna frågeställning beror på att en CT-undersökning går så pass mycket snabbare att göra än MR. Sinuiter syns lika bra med dessa både tekniker.

KSvarat av.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.