Kort kö till undersökningen

Jag gjorde en MR skalle för en vecka sedan (min läkare på neuro remitterade mig till en privat klinik för att slippa kö). Jag vet inget om någon frågeställning eller om det föreligger någon misstanke om något ”fel” i hjärnan öht. På kliniken sa de att det tar en vecka innan min läkare får bilderna. Nu exakt en vecka senare, har jag fått en kallelse till doktorn. Kallelsen skickades ut med bara två dagars förbehåll, dvs jag ska träffa doktorn i övermorgon, fick kallelsen igår.
Jag blir ju såklart orolig att jag ska få dåliga nyheter nu när de kallar mig till Dr så pass omgående. Jag bor i en stor stad med universitetssjukhus. Trodde inte ens att specialiserade doktorer hade ”luckor” i sitt schema för att ta emot patienter med så kort varsel…. Hur brukar processen se ut generellt?

Nu tar du ut allt elände i förskott…
Det kan vara så enkelt att där trotts allt är väldigt kort kö, avbokade tider, mm. Privata vårgivare har nog generellt kortare köer då dom ofta inte har ett helt sjukhus ”ovanför sig” som också önskar och kräver snabba röntgenundersökningar av alla de slag.

När vi får nära förestående luckor i vårt tidbokade program (inom ca. 1 vecka) så bokar vi ofta in tidigare ej bokade patienter som snabbt kan komma och inte behöver förberedelser eller ska göra mer avancerade undersökningar.
Dessa patienter ringer vi oftast då till då normal postgång kan ta lång tid samt är mer osäkert om bokningen överhuvud taget kommit fram och accepterats av patienten.
Sedan är det ju även så att undersökningar givetvis prioriteras efter hur frågeställningen ser ut och patientens tillstånd vilket då styr när undersökningen bokas eller behöver bokas om.

Sedan bör och ska man alltid få förklarat av sin doktor varför man ska göra si och så. Detta borde vara en självklarhet som ofta inte fungerar i realitet.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.