CT-njurar med kontrast

Var inne akut för njurstensanfall, gjordes då en DT-röntgen med kontrast. De hittade stenar( 2mm).
Nu har jag fått en tid för ny DT- röntgen, ”av buken”? Ser de njurarna då? Har gjort njurröntgen förut, men inte på detta sättet.
Kanske de har kollat något mera?

Datortomografi (CT/DT) av urinvägarna göres, ofta då med kontrastmedel i blodet, för att diagnostisera orsaken till smärtorna (sten eller annat hinder), för att se  om njurbäckenet är vidgat eller om det finns passage ner genom urinledarna till urinblåsan.
Man kan med kontrastmedel utröna om en ev. sten stoppar upp urinflödet helt eller om urinproduktionen fortgår normalt med passage för urin till urinblåsan Ett totalt stopp i urinledaren skadar njuren på sikt om urinproduktionen upphör i njuren pga. stopp i avflödet. Det kan då bli aktuellt med att avlasta njuren temporärt där man då avleder urinen ut på annat sätt.

För att senare kontrollera resultat efter behandling kan man även då göra en datortomografi. Man kan då se ev. kvarvarande stenar, läge, njurens form, mm. Har man inga symtom då kan denna undersökning även göras utan kontrastmedel. Denna undersökning kan nog även benämnas CT-buk för man får i princip med större delen av bukens organ på dessa CT-bilder av urinvägarna.
Den ”traditionella/konventionella” röntgenmetoden av njurarna där man la en kompressionsanordning över magen är på väg att försvinna helt. Denna undersökning görs idag, troligen på de flesta kliniker, istället med CT.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024