Amalgam, tinnitus, klaustrofobi och MR

FrågaSka göra magnetkameraundersökning av nacke och rygg. Är mycket orolig för att göra detta. De säger att man ska ta av sig alla smycken, all metall, innan man gör undersökningen.
Vad händer med min kropp vid en magnetkameraundersökning om jag har mycket kvicksilver efter amalgam lagrat i alla fettdepåer i kroppen? Tror ni jag få biverkningar? Brännande hud? Värk? eller annat?

Jag mätte på nittiotalet kvicksilverhalten i urinen (och blodet?) och fick besked att jag har höga halter kvicksilver i kroppen. Endast 5 % av befolkningen har så höga halter fick jag besked om då. Jag har har haft enormt mycket amalgam i munnen.
På nittiotalet gjorde jag en ”betthöjning”. Tandläkaren slipade i alla mina amalgamkronor och fyllningar och satte på vitt tandmaterial. Fick sedan en allergisk reaktion i munnen. Tvingades efter fem dagar slipa bort allt vitt material som tandläkaren värmt fast. Då borrades ner till amalgamet och i amalgamet för att få alla fyllningar och kronor jämna igen.
Efter denna händelse och efter alla lagningar tidigare i livet har gjort att jag fått mycket kvicksilver lagrat i kroppen.

Äter oxycontin (morfin) mot smärtor och metoprolol för högt blodtryck. Kan det ge biverkningar att göra MRT när man äter starka mediciner?
Har dessutom tinnitus och klaustrofobi så det här med MRT är något jag inte vill göra om jag inte måste.

SvarAmalgam som består av kvicksilver, silver, tenn, koppar och zink har inte några magnetiska egenskaper. Det har därför ingen betydelse för en MR-undersökning av hur mycket amalgam och kvicksilver patienten har i sina tänder och kropp.
Egen medicinering har ingen betydelse vid en MR-undersökning vad avser bilderna. Man ska fortsätta med sin normala medicinering inför och efter en MR-undersökning.

Vad som däremot har betydelse för dig inför en MR-undersökning är din tinnitus och klaustrofobi.
MR-maskinen ger i från sig höga smällande ljud vid bildtagning. Dessa kan upplevas mycket besvärande för personer med tinnitus. Som patient erbjuds du såväl öronproppar som hörlurar med musik. Trotts detta kan dessa dessa smällar upplevas som jobbiga. Det du kan göra är att själv inhandla ett par riktigt bra (och dyrare) professionella hörselproppar som du tar med dig. De öronproppar röntgenavdelningen erbjuder brukar vara av enklare (och billigare) sort som släpper igenom ljud.
Det finns tinnitus former där hörselskydd, oavsett sort (och kostnad), inte hjälper.

Personer med klaustrofobi upplever oftast MR-maskinens långa och trånga utrymmet, där bildtagningen sker (tunneln), som väldigt obehaglig. Detta bör du ta upp med din egen doktor som då kan skriva ut någon lugnande mediciner du tar inför undersökningen. Kan du trots detta inte genomgå en MR-undersökning finns eventuell datortomografi (CT) som alternativ. Om detta kan vara ett alternativ för dig beror på frågeställningen.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024