Strålning på barn

Fråga När jag var gravid med min dotter blev jag tvungen att röntgas för man misstänkte att jag hade blodpropp i en lunga. Detta var i slutet av graviditeten och jag var mycket ledsen för att behöva göra den undersökningen.
Nu har dottern (12 år) genomgått en skallröntgen (datortomografi var det nog) då man misstänkte att hon efter ett fall fått hjärnskakning.
Jag oroar mig för att hon fått en stor stråldos under sitt liv och undrar om jag bör försöka  unvika att hon tex tandröntgas i ”onödan”. Hon har redan röntgats massor med gånger inom tandvården och fler stora bildserier vill tandläkaren ta för att korrigera tänder som verkar komma ”fel”. Jag känner att jag betraktas som en riktig hönsmamma när jag undrar om alla bilder verkligen är nödvändiga.
Så mina frågor är –

1. Är det onödigt att försöka undvika tandröntgen?
2. Hur ”farliga” är egentligen de stråldoser hon redan fått? (Jag har  nyligen läst att datortomografi kan påverka både risk för hjärtsjukdom och stroke och kognitiv förmåga.)

Svar De stråldoser som din dotter har fått är begränsade och riskerna med strålningen är mycket liten. Riskerna kan jämföras med att åka bil (med bilbälte) några hundra mil.

Som alltid när man använder röntgen ska man kunna motivera bestrålningen. Man säger att den ska vara berättigad. Vid hjärnskakning vill man bl.a. förvissa sig om att det inte finns någon blödning i hjärnan eftersom detta kan vara livshotande. Då är det OK med en datortomografiundersökning.

När du var gravid och man misstänkte att du hade en blodpropp i lungan var det också motiverat att göra en röntgenundersökning av dina lungor. Fanns där en propp så måste den behandlas, men eftersom behandlingen i sig innebär en risk för såväl dig som ditt foster kan man inte behandla utan att först ha en korrekt diagnos. Fördelarna med röntgenundersökningen är större än nackdelarna. Dessutom är fosterstråldosen vid lungröntgen liten eftersom man inte strålar direkt mot fostret.

Stråldoserna är mycket små för såväl vanlig tandröntgen (intraorala bilder) som vid panoramaröntgen (översiktsbilder). Önskvärt är att man använder strålskydds-halskrage när så är möjligt för att begränsa stråldosen till sköldkörteln. Din dotter ska inte undvika framtida tandröntgenundersökningar. Jag tror inte att dessa är ”onödiga” utan kan mycket väl motiveras. Att ha bra tänder är viktigt och förhoppningsvis ska din dotter ha dem under många många år framöver.

Svarat av M. O. Leg. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024