Polyp i gallblåsan

 Är kvinna över 40 år, fött 2 barn. Har sedan en tid tillbaka haft magproblem i form av smärta på höger sida som strålar ut mot ryggen. Illamående, rapningar (som ”smakar” ägg) och kräkningar. Uppspänd mage. Detta hade jag under en längre tid i slutet av förra året.

UL på galla etc. gjordes då utan anmärkning, gastroskopi gjordes utan anmärkning. Har en stressig tillvaro över lag, och det sades vara stressrelaterat, käkat omeprazol som då hjälpte. Fick tillbaka illamående i slutet av maj, åt då igen omeprazol, blev bättre. Nu i mitten av juli kom smärtan till hö och ut i ryggen tillbaka, kräktes vid ett tillfälle. Känns nu lite molvärk ibland till hö/ut i ryggen. Nytt UL på galla gjordes förra vecka, allt såg bra ut, inga stenar. Men doktorn sa att det var en centimeter förtjockning av gallväggen som kunde tolkas som en polyp! Blir nu jätteorolig, vad betyder nu detta? Är det cancer? Remiss skickad till magspecialist. Men är nu så otålig!

 En polyp är inte cancer men kan vara ett förstadium till det. Hittar man en polyp i gallblåsan kan man, om den är lite större, kontrollera den för att se att den inte tillväxer. Skulle den göra det väljer man ofta att operera bort gallblåsan.

 TLA. överläkare
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024