Boll under vänster revben

Jag har ett tryck under vänster revbensbåge ”det känns som en boll”. Kommer och går.
Jag misstänker att det kan vara bukspottskörtlen eftersom jag har haft kroniska besvär med den i form att hyperinsulinism och MYCKET, MYCKET låg blodsocker. Men jag har aldrig haft denna tryck känsla sedan 2 månader. Eftersom bukspottkörteln ligger bakom magsäcken, hur kan man via ”röntgen” faställa dess tillstånd?

CT buk
CT buk

Bukspottkörteln ligger djupt mitt i buken strax nedom magsäckens nedre del. Denna kan man, vad våra radiologer vet, inte känna som en ”boll” utifrån då den ligger så djupt in i magen. Strax under nedre vänster revbenbågen ligger däremot del av magsäcken, mjälten, del av tjocktarmen, muskler och fett, mm.

Enklast att undersöka bukspottkörteln initialt är med ultraljud. Vid vissa frågeställningar eller vidare utredningargör man undersökningen även med datortomografi (CT) och med kontrastmedel till blodet.
Men om detta är aktuellt för just dig är en sak som din egen doktor beslutar om efter att undersökt dig. Har du besvär eller är orolig för något med din kropp ska du absolut gå till din doktor. Det är aldrig bra att själv gå och grunna.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024