Tandröntgen vid tidig graviditet

Hade min sista mens 4 maj. Den 20 maj var jag hos tandläkaren och de togs bilder på tänderna. Fick positivt graviditetstest den 26 maj och idag 29 maj. Enligt gravid app är jag idag i vecka 3+4. Finns risk att embryot /barnet tagit/ kommer ta skada av undersökningen.

Nej. Tandröntgen med normalt 2-4 enstaka tandbilder (intraoral bildsensor) som placeras inne i munnen ger ca. 0,01-0,02mSv (milliSievert) per bild.
Den naturliga bakgrundstrålningen alla i Sverige får från solen, marken, husmaterial, mm. ligger på ca. 1-2 mSv per år lite beroende på var i landet man bor. En enkel flygresa till New York ger ca. 0,05mSv.

Du får ett blyskydd runt halsen som främst ska ge skydd för sköldkörteln som är belägen fram på halsen. Detta skydd utgör även ett visst skydd för resten av kroppen från den sk. sekundärstrålningen som är spridd strålning från tänder, käkar och munhåla ism. röntgenbestrålningen.
Den strålning som ett foster får vid en tandröntgen är försumbar. Ett blyförkläde även över magen får därför mer ses som en åtgärd för att dämpa oron hos den blivande modern  vid röntgenundersökningen. Är en gravid kvinna orolig för röntgen kan man skjuta upp denna del av undersökningen om den inte anses nödvändig.

K. T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024