Svårt för MR

Fråga Jag går på utredning för MS bl.a pga att jag har domningar i halva kroppen. Är även svagare på den sidan som är domnad. Har vid ett tillfälle blivit så avdomnad att jag inte kunde hålla urinet och dessutom släpade benet i ett par veckor efteråt. Min pappa hade MS med en snabb sjukdomshistoria och dog vid 43års ålder. Jag är även orolig för att det kan vara tumör, stroke, annat…Behöver diagnos!

Fick en tid för MR men klarade inte av det pga rädsla. Har inte provat lugnande men vet inte om det kan bli bättre då jag tycker det är obehagligt att tappa kontollen och tex inte dricker alkohol och har bara tagit 2st tabletter Xanor för 20år sedan när jag hade panikångest. Alltså vet jag inte om lugnande tom gör saken värre… Mår både fysiskt dåligt men också tungt känslomässigt att inte veta och att inte kunna planera framtiden.

Finns det något lika bra alternativ att få diagnos på saker i hjärnan som MR, vad kan hända om jag bara lever vidare och inte vågar MR och inte vet vad jag lider av =(

Svar MR är den diagnostiska metod som är bäst lämpad för MS och många andra utredningar inom hjärnan.
Har man svårt för att genomföra MR undersökningen p.g.a. klaustrofobi eller annan orsak kan man (på de flesta sjukhus) få lugnande medicin inför undersökningen.
Hos oss får patienten dricka lite Midazolam utblandad i saft en stund innan undersökningen. Denna mängd är så liten att den oftast inte alls påverkar ens medvetande. Viss dåsighet kan dock upplevas. Detta kan variera då människor reagerar olika på denna typ av läkemedel. Andra sjukhus kan ha andra varianter av lugnande medicinering inför MR.

Om inte den aktuella röntgenkliniken kan eller vill erbjuda dig någon lugnande medicinering kan du troligen få detta ombesörjt via din egen doktor. Din egen doktor kan även ringa och rådgöra med aktuell röntgenkliniken om vilka lugnande mediciner, hur mycket och när dessa ska tas, som kan komma i fråga. En MR undersökning kräver att patienten medverkar, och framför allt, ligger stilla vid undersökningen.

Om du behöver genomgå en MR som ett led i din utredning är det viktigt att denna undersökning blir gjord och genomförd på bästa sätt både tekniskt sett (bildtagning) och för dig själv.
MR-tunneln kan tyckas lång och trång men vetskapen att man som patient här är väl övervakad gör situationen förhoppningsvis lite enklare. Själva undersökningen är enkel trots all sin teknik.
Att gå i ovisshet är definitivt inget som är till gagn för dig själv. 

Svarat av K. T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Ett svar på ”Svårt för MR”

  1. Kära medpatient.
    Jag är exakt som Du och gjorde t o m ett försök till MR men paniken kom omedelbart. Fick sedan en stesolid som jag skulle ta någon timma innan MR. Jag tappade aboslut inte kontrollen, jag var helt med och tyckte trodde därför att jag inte alls hade någon hjälp av den. Men till saken hör då att jag tål mycket låga doser farmaka så nog verkade den. Men när man skulle lägga över den där gallermasken så kom ändå paniken och jag sa ifrån.
    DÅ… kunde man byta släde. Jag fick bara ett lätt kardborrband om pannan. Min man satt vid inloppet till tunneln och höll mig i handen. Jag ville inte ha någon musik utan istället kunna larma min man om jag ville ut. Utan gallret för ansiktet kunde jag se min man om jag tittade nedåt. Jag kunde slappna av och jag kom över skräcken och jag tror faktiskt jag skulle kunna göra det igen, utan min man, men inte utan stesolid. Men tro mig när jag säger att jag har väldig klaustrofobi och dricker inte alkohol heller för jag vill ha kontroll i alla lägen. Kräv att de ska byta släde, bort med gallerbågen och prova med 5 mg Stesolid, Du blir absolut inte drogad, inte en sekund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024