Gravid vid scintigrafi

Jag är gravid i v 34. Jag gjorde en scintigrafiröntgen för de skulle kolla om jag hade fått en propp i lungan. De sa att de gav mig mindre radioaktivtmedel eftersom jag är gravid och att det inte skulle påverka barnet. Jag är fortfarande väldigt orolig och känner att jag inte riktigt fick de svar som jag ville ha. Är det farligt och kommer det att ha en negativ påverkan på barnet?

 Nej, det är inte farligt. Med största sannolikhet kommer ditt barn inte att påverkas av det radioaktiva läkemedlet som du fick i samband med scint-undersökningen. Eftersom det fanns en misstanke om lungemboli (propp i lungan) så är det för dig och för fostret ett bättre alternativ att göra en scint-undersökningen jämfört med att låta bli.

Stråldosen till fostret till följd av undersökningen är ungefär 0,2 mSv. Det är en mycket liten stråldos. Som jämförelse; för gravid personal som arbetar med strålning är den maximalt tillåtna stråldosen till fostret under graviditeten 1 mSv. Denna gräns är satt därför att risken med 1 mSv i fosterstråldos är så liten att man kan anse den som näst intill försumbar.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Ett svar på ”Gravid vid scintigrafi”

  1. Hejsan.Jag är gravid i vecka 30 och gjorde lung röntgen idag. Lite orolig för min bebis. Läste lite ovanför… Skulle det vara samma svar till min frågan?

    ————-
    Svar: Du behöver inte vara orolig. En konventionell lungröntgen ger högst försumbar bestrålning till fostret. Likaså gör man tex. en datortomografi av lungorna (CT-thorax) och är gravid görs denna oftast med mycket lägre strålning än en en ”normal” CT-thorax. Finns det en stark indikation för röntgen för att erhålla en diagnostik måste denna göras. Risken utan en diagnos är att mor och foster då ev. far illa pga. utebliven behandling.

    K.T. rtgssk
    Röntgen Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.