p>Fråga Röntgendoktorn

Sep
10

Diagnos av ryggont


Fråga Jag har fått ett brev från min distriktsläkare, efter vanlig röntgen att jag har osteofyterfynd på rygg-ben, som skulle bedömas av ortoped.
Istället för att jag blir kallad till ortoped får jag ett brev igen där det står att jag har deganerativa förändringar, inga förändringar som går att åtgärda ortopedkirurgiskt.

Det konstaterades att jag har fel på biskölkörtel/körtlar, som läcker ut kalk i blodomloppet och i urinen. Jag opererades också för en akilleshäl, kan dessa saker hänga ihop, med min nuvarande kraftiga besvär i framförall ländrygg och ner i vänster ben. Jag haltar och är sned. Har gått hos sjukgymnast i många år, men jag tycker inte att det hjälper särskilt mycket. Äter nu värkmedicin Dilofenak o Alvedon, som jag inte mår så bra av, huvudvärk o illamående. Åter blivit rekommenderad sjukgymnast samt äta verkmedicin.

Ländrygg patient 44år

Ländrygg

Svar Ryggsmärtor är ofta svårförklarliga och svåra att diagnostisera. Fynd som osteofyter och degenerativa förändringar i skelettet finner man mer av vid ökad ålder.
Osteofyter är benpåbyggnad och dessa finner man ofta på just ryggkotornas kanter. Dessa kan växa över mellan två kotor och sedan ihop.
Degenerativ förändring är nedbryttning av tex. kotdiskar. Även detta får anses som normalt åldrande av kroppen.
Dessa tillstånd påverkar ryggradens flexibilitet och kan ge besvär som smärta. Olika studier visar också att mellan 72-90% av alla 70-åringar har degenerativa förändringar i ryggen. Så ryggbesvär är mycket vanliga.

Ländrygg patient 82 år

Ländrygg

Vad orsaken till dina besvär kan vara kan våra radiologer inte svara på likaså hur dessa kan och ska behandlas. Detta är en sak för din egen doktor eller ortoped.
Anser du att din nuvarande doktor inte lever upp till dina önskemål om utredning och ev. behandling kan du alltid byta doktor.
Det finns idag en uppsjö valmöjligheter i form av bla. bra privata och offentliga vårdaktörer man kan söka på egen hand.

Svarat av K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

1 kommentar

  1. louise kommenterar:

    Jag har haft problem med min ländrygg i tre års tid. Har gjort allt de sagt att jag ska göra och även varit flitig med sjukgymnastik. Jag har två diskar som är lägre ”nedbrytna” och har även påbörjad bildning av osteofyter. Vilket inte hade varit så konstigt om jag varit äldre. För då är det normalt. Men jag är 21 år. Vad kan det vara?

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.