Varför MR efter scinigrafi

Jag har haft bröstcancer för några år sedan. (hade en aggressiv men liten tumör). Har en ärftlig gen som gör att jag har stor risk att utveckla bröst och äggstockscancer. Har nu fått väldigt ont i höften, speciellt när jag går i trappa, roterar foten inåt, trampar ner kopplingen, efter löpträning mm. Enligt sjukgymnast kommer smärtan från höftleden. Jag har gjort en scint på höften, men jag ska också göra en MR.
Kan scinten ha missat metastaser? Eller varför vill man göra MR?

Scintigrafi
Scintigrafi

Scintigrafi visar var i kroppen det finns onormalt stora upptag av det specifika radioaktiva spårsubstansen man sprutar in i blodet. Detta kan då tyda på en patologisk process med hög ämnes- och cellomsättning.
Scintigrafin kan man kalla för en ”grovkalibrig bilddiagnostik” där man endast avgör om och var ett ev. patologiskt upptag av spårsubstanser finnes. ”Finliret” görs sedan med tex. magnetkamera (MR) eller datortomografi (CT) som ger en bra mycket bättre bilddiagnostik.

Om kompletteringen med MR är för ytterligare diagnostik av oklara fynd efter scinigrafin eller man söker andra orsaker till din höftledsproblematik , om man inte fått patologiska upptag av spårämnet, får vi låta vara osagt. Du bör dock absolut prata med din läkare om detta och få mer information om varför denna MR ska bli gjord samt vad scinten visade. Det har man all rätt till.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingbors lasarett

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024