Själv bekosta en MR

Min dotter har kraftig svidande huvudvärk sitter främst över tinningar panna pch vänster öga. Tidiga symtom var också känslan att någon luggade henne i håret. Detta har pågått i snart 3 månader. Vila och smärtstillande har inte hjälpt. Dessutom har hon börjat se suddigt. Hon har haft migrän sedan hon var 17 år så huvudvärk är inte något okänt för henne. Detta känns helt annorlunda. Har varit på akuten 2 gånger då det varit som värst. Lumbalprov och ct röngen visade inget.
Hon vände sej till vårdcentralen för att få remiss till magnetröntgen. Läkaren där sa att man ser absolut ingenting med magnetröntgen. Läkaren gjorde en jämförelse med ett brutet ben ”det behövs ingen röntgen det känner man med handen”.
Kan det gå att få en magnetröntgen om man bekostar det själv?

Visst är det ”stor” skillnad mellan magnetkameran (MR) och datortomografi (CT) trots att bilderna vid en snabb anblick kan te sig lika.
Man ser mycket med en CT samt att undersökningen går snabbt och är oftast enkel att genomföra. En CT-skalle ger en mycket bra diagnostik. Vid undersökning av tex. bukorgan och lungor är CT’n helt superb
MR ger mer ”finlir” av tex. hjärnans mjukdelar som man kan kompletterar en CT-undersökning med. Lite dock beroende på bla. frågeställningen.
Så en MR kan mycket väl ge det sökta svar och förklaring (diagnos) man ev. inte fått med en CT.

Den normala gången är att man som patient går till sin egen doktor på en vårdcentral eller liknande som sedan kan skicka en remiss för MR om han/hon nu anser detta relevant.
Är man inte nöjd med de åtgärden en läkare ger eller föreslår kan man gå till en annan läkare… så är det och det har man rätt till och bör göra.
Sedan finns det privata vårdgivare med egna remitterande läkare samt MR-maskiner på en och samma plats, man kan gå till. Dessa kostar vanligtvis inte mer än ett besök inom den offentliga vården. Dessa vårdgivare kan man söka efter på Internet.

Sedan finns det åkommor man inte kan sätta fingret på vad som exakt är orsaken trots en uppsjö av diagnostiska verktyg.

K.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Ett svar på ”Själv bekosta en MR”

  1. Finns det någon lungradiolog i Region Skåne (Lund?) som är specialist på att granska bilder från CT lungor? Om CT på ett mindre sjukhus i Skåne visat ospecifika förändringar, kan man då be att få bilderna granskade i Lund?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024