Ryggont, röntgen och ung tjej

FrågaJag har haft problem med min rygg i 1 år och 7 månader nu och jag är fortfarande inte bra.
Jag är en tjej på 15 år. Jag har inte fått något direkt svar på varför jag har så himla ont hela tiden. Jag vill röntga min rygg (antingen magnetröntgen eller vanlig röntgen) men jag har fått höra att om man röntga ryggen så ger man farliga strålar på äggstockarna och att jag inte skulle kunna få barn i framtiden.

Jag vill verkligen röntga och se vad det är som är fel med min rygg men samtidigt vill jag också kunna få barn i framtiden. Är det farligt att röntga ryggen och få farliga strålningar på äggstockarna? Kan jag fortfarande bli gravid ifall jag skulle röntga ryggen?

SvarÄr en röntgen indicerat för att erhålla en diagnostik så ska man givetvis genomföra en sådan.
Röntgen och framtida möjligheter för att få barn har inget samband. Givetvis ska man vara återhållsam med röntgen av yngre personer och framför allt gravida.
Finns det en annan metod för att diagnostisera problem med tex. ryggen ska man använda sig av denna. I detta fall magnetkamera (MR).
Detta får din egen doktor ta beslut om beroende på vad han/hon misstänker är fel, etc.

Svarat avK.T. rtgssk
RöntgenHelsingborg

KategorierCT

Ett svar på ”Ryggont, röntgen och ung tjej”

  1. Röntgenologisk undersökning är en dålig metod för att ställa diagnos på vanligt ryggont utan föregående skada eller medfödda fel. Om smärtan bara sitter i ryggen och inte ut i benen. Så är en undersökning av en duktig sjukgymnast den bästa vägen att gå. Tyvärr finns risken att man, vid MR, hittar ”fel” som inte har något att göra med din ryggsmärta.
    Om en duktig sjukgymnast, i samarbete med allmänläkare eller ortoped, kommer fram till att de behöver en MR för att se vad som är fel. Så är det lämpligt att göra en sådan undersökning. Innan dess har de många andra metoder och undersökningar som ger bra och tydliga svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024