MR med metall i ryggen

Jag är opererad för scolios (någon form av metall i ryggen?) går det att göra magnet röntgen då? Jag upptäkt knöl i ena bröstet som känns skumt. Dessutom har jag märkt stor förändring i mitt minne osv och är fundersam om jag kan ha fått canser eller något annat konstigt. Kan jag kontakta sahlgrenska röntgen och ställa mig i kö för magnet röntgen eller måste jag gå genom vårdcentral?

Det går att genomgå en MR-undersökning trots metallstagen i ryggkotorna. Medicinska implantat är oftast av ej magnetiskt metall. Sedan sitter dessa stag så pass bra förankrade att det inte är någon fara för rörelser i metallen. Om undersökningen avser ryggen precis där dessa stag sitter blir det här kring mer eller mindre störningar i bilderna.
Att undersöka hjärnan med MR går däremot alldeles utmärkt då störningarna från ryggen inte når hit.

Man kan inte på eget bevåg beställa en röntgen eller MR av något slag. Dessa undersökningar görs via din egen doktor efter en klinisk undersökning.
Om du har upptäckt en knöl i bröstet så ska du absolut snarast kontakta din egen läkare för en mer noggrann undersökning.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Ett svar på ”MR med metall i ryggen”

  1. Jag bor i göteborg och har kotkompressioner i ryggen har fått göra vanlig röntgen,då smärtan ibland är outhärdlig och jag har bett min läkare om en magnetröntgen så det inte ligger någon nerv i kläm eller tumör eller något då kompressionen sitter högre upp än vad jag har ont.svaret jag fick var att jag kan kontakta ett privatsjukhus och betala själv!!! jag är 45 år och har jobbat sen jag var 15 har jag inte bidragit med någonting. Har under ett antal år arbetat på hospice (vård i livets slutskede) där man såg riktigt ruskiga felbedömningar läkare hade gjort på pat som kanske om den fått rätt vård i tid kanske överlevt. vad är mina rättigheter som patient hos vem ska jag klaga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024