Hjärncysta på MR

Har fått besked att det finns en två mm cysta i nucleus lentiformis som ser ut att vara av neuroepitelial typ. Hur kan man veta det? Syns detta vekligen på mr-röntgen?
Har dålig balans och ibland ofrivilliga rörelser.Kan en sådan cysta försvinna av sig själv och varför ställer en så liten cysta till så mycket problem. Är rullstolsburen på grund av falltendenserna. Jag har fått höra att man vet vad man har men inte vad man får.
Cystan har varit i samma storlek mellan två röntgen med några år mellan.

Det kan vara svårt att exakt typbestämma en cysta i skallen.
Man utgår oftast från lokalisationen, innehåll samt hur cystan vägg ser ut. En cysta som vanligen utgår från neuroepitel vävnad är t.ex. en sk. colloid cysta vars placering inom mellanhjärnan är typiskt likaså innehåll. Att främst avgöra om en cysta är av god- eller elakartad typ är i de flesta fall enkelt enligt våra neuroradiologer.
De flesta cystor ger oftast inga symtom och är godartade och upptäcks av en slump vid undersökning av annan orsak. Vissa typer av cystor som utgår från hjärnhinnorna kan gå i regress spontant.
Att man följer upp en cysta är för kontroll av dess storlek då cystans placering kan påverka exv. likvorflödet.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

2 svar på ”Hjärncysta på MR”

 1. Sedan jag skrev min ”insändare” för en stund sedan har jag läst fler liknande och fastnade för cysta, vilket jag själv misstänkt för min del..
  Fråga: finns ingen behandling? Man kan ju inte leva med ständig svår yrsel?
  DM.

 2. Det tråkiga är att vårdcentraler är dåligt informerade i symtom. Jag gick själv i flera år med kraftig huvudvärk, åt panodil stadigt. spänningshuvudvärk, kanske utbrändhet, migrän tills den helt försvann.
  Sedan värk i ett ben som kom och gick, började få svårt att minnas, men hade kom ihåg lappar överallt. Klarade ändå av att jobba och sova, men det sociala utanför försvann sakta. Sa upp mej själv. Trodde att bara jag tog en paus, tränade en gammal vana så skulle jag bli som ny. Jag blev bara tröttare, men började på en datagrund via ABF. Jag tog mej dit och hem, men kunde inte minnas något i kursen. När jag kom ihåg koden på mitt kort, handlade jag mängder med kartonger färdigmat. Jag körde på tvåans växel långsamt till banken, så dom fixade papper och räkningar.
  Tills jag en dag tappade talförmågan. En cysta på vänster sida. 12x 12 cm
  från CNS till käkbenet.opererades bort akut. Bestämde direkt att bli frisk. Inlagd två månader av psykoser. Därefter fixa tillbaka körkort 12 veckor efter, gick om datagrund fixade det. Som tur totalt orädd, gav mej ut direkt trots vinglig, trött, tränade själv, ingen hemtjänst. Jag skulle bara göra för att träna upp hjärnan själv. Jag cyklade, gick på stan, åkte buss. Idag går jag på medborgarskolan konst och hantverk. Tid är det enda jag behöver.
  En långsam energiuppbyggare i ökade timmar. Annars fungerar allt helt perfekt, bättre än innan. Jag är glad och nöjd, för jag har gjort allt jag velat i olika arbetsområden och utbildningar. Saknar inget gammalt utan nyfiken som vanligt på nya anpassade arbeten nu efter ett tidigare fritidsintresse..
  Så jag ser det som en positiv önskad färdriktning, att slippa gå tillbaka till ett senaste undersköterskajobb. Jag har flera områden att senare söka i.
  Jag är otroligt tacksam för kirurgens otroliga jobb, samt avdelningen där jag själv praktiserade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024