Graviditet bakom blyskydd

Fråga Min dotter bröt nyckelbenet nyligen och blev röntgad för att konstatera at det var brutet. Jag var med henne inne i röntgenrummet under undersökningen, men stod bakom en liten skärm (såg ut som plexiglas) men utan blyrock. Fick ett par dagar senare reda på att jag var gravid.
Behöver jag vara orolig för att fostret har utsatts för strålning trots att jag stod bakom en skärm? ”Studsar” röntgenstrålarna i rummet eller går de bara rakt?

Svar Du stod förmodligen bakom ett blyskydd. Detta består utav en blyad nederdel samt överdel av blyglas (gulfärgad plexiglasskiva). Detta skydd minimerar strålningen till över 99% för de kroppsdelar som befinner sig bakom skyddet. Röntgenstrålar går endast rakt fram med starkt reducerande dos tills dom träffar något (vägg, annan person, etc.) och upphör då.

Svarat av K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen helsingborgs lasarett

Ett svar på ”Graviditet bakom blyskydd”

  1. Hej! Jag är underläkare på en kirurgklinik och är gravid i v8+5
    Under de senaste två veckorna har jag assisterat på två lap.gallor som naturligtvis skall röntgas mitt i operationen. Pga att jag inte fått min fasta tjänst ännu vill jag inte gärna berätta om graviditeten. Jag har inte haft blyförkläde på mig men stått bakom huvudkirurgen samt hans skyggsplank som går upp till navelnivå. Kan jag fortsätta att stå på det viset eller utsätter jag mitt lilla foster för en massa strålning?
    hälsningar
    ”sara”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024