Gravid och arbeta med röntgen

Jag är gravid i 6:e veckan och jobbar som operationssjuksköterska. Har inte berättat för någon på jobbet och lyckades hamna på en operation där genomlysning användes i ett akut skede. Jag gick och ställde mig bakom en kollega som hade rtg-förkläde på sig för att hamna i skydd (hade inget eget förkläde på mig). Efter operationen såg jag till min förskräckelse att genomlysningen pågått i 2 min och 14 sek. Jag är nu jätteorolig och undrar om det är risk för skador på fostret? Hjälp!

Du behöver inte vara orolig. Den strålning som du som personal utsätts för är så kallad spridd röntgenstrålning (har spridits i patienten). När röntgenstrålning sprids tappar den en del av sin energi. Röntgenstrålar med låg energi, som t.ex. spridd strålning, har kort räckvidd i vävnad. Detta innebär att din egen vävnad, mellan huden och in till fostret fungerar som ett bra strålskydd för fostret. Dessutom stod du bakom en annan person som också fungerar som en bra strålskärm. Vidare är två minuters genomlysningstid i dessa sammanhang en kort tid.
Gravid personal får ur strålskyddssynpunkt arbeta vidare med strålning under förutsättning att stråldosen till fostret inte överstiger 1 mSv. För att stråldosen till fostret ska överstiga 1 mSv behöver man genomlysa minst 10 timmar och då ska personen i fråga varken ha strålskyddsförkläde på sig eller stå bakom någon annan. Att det tar minst 10 timmar är just för att vävnaden mellan huden och in till fostret är ett effektivt strålskydd då det gäller spridd röntgenstrålning.

Som gravid har du rätt att bli omplacerad så du inte utsätts för arbetsrelaterad bestrålning, men då måste du tala om för din arbetsgivare att du är gravid.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Ett svar på ”Gravid och arbeta med röntgen”

  1. Tack så hemskt mycket! Det var skönt att veta. Vilken jättebra sida ni har! Fick ett utförligt svar snabbt. Tack än en gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Röntgen Världen 2021-2024 :: www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024