Definiera cysta med MR

 Jag har fått diagnosen aggressiv Multiple Skleros och jag har ca ett skov i månaden och pga flera nya skov så gjordes en ny MR och då fick jag veta att jag har en cysta i hjärnan (godartad), någonstans i mitten mellan hjärnhalvorna. De säger nu att de inte funderar på op just nu utan att de tänker gjöra en ny MR om ett år för att bestämma då. Men nu undrar jag hur de kan veta att den är godartad när de bara har gjort en MR och inget annat?

 Cystor i hjärnan finner våra radiologer ofta som bifynd vid MR- eller CT-undersökningar av skallen för andra symtom och sjukdommar.
Om dom är godartade eller maligna kan ibland vara svårt att avgöra om de inte har ett specifikt utseende eller lokalisation.
Radiologen tittar på cystans lokalisation, innehåll, cystans väggförhållanden, mm. som ev. kan definiera typ av cysta.

CT-skalle colloid cysta
CT-skalle

Ett exempel på en typ av ”godartad” specifik cysta, som sitter mellan hjärnhalvorna vid den sk. talgkottkörteln, är Corpus Pineale-cystan. Även en sk. colloid cysta har ett typiskt innehåll (gelatinös) och sitter oftast i anslutning till tredje tredje ventrikeln mellan hjärnhalvorna.

Man kan behöva följa upp även godartade cystor med t.ex. MR-undersökning för att då främst kontrollera storleken på cystan.
Sker en ökning av en ”godartad” cystas storlek så kan det finnas en risk att den trycker mot viktiga strukturer i hjärnan (t.ex. stör likvorflödet) och orsaka skada och lidande pga. just sin storlek och placering.

 K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Ett svar på ”Definiera cysta med MR”

  1. Om man efter ett år konstaterat att cystanväxt från 0,8 mm till större storlek
    och man beslutar att operera, är det då ett ”lätt” ingrepp att genomföra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024