Cysta i ländryggen

Fråga Har haft domningar, pirr etc under två år i ett ben. I vår fick jag komma till neurolog och i veckan gjordes en MR röntgen.
Resultatet via telefon var cysta i ländryggen, med största sannolikhet orsaken till besvären, ofarlig, tas bort med kirurgi.
Hur kan man veta att en cysta är ofarlig? Vilken del är ländrygg och var kan cystan sitta? Vilka skador på nerverna kan ske om den inte tas bort eller att det dröjer med operation.
Informationen nu var att sommar och semestrar hindrar snabb åtgärd.

Svar En cysta är oftast en vätskefylld blåsa. Dessa är även oftast av ofarlig natur. Däremot kan en cysta orsaka obehag beroende på var den är lokaliserad. Den kan trycka  mot omgivande strukturer som då kan vara blodkärl, nerver, gallgångar, etc. som i sin tur då ger en sjuklig process.
En cysta i rygmärgskanalen utgörs troligast av ryggmärgsvätska (liqvor). Dvs. den egna vätskan som omger hjärnan. Denna cysta kan vara medfödd som så många andra cystor är men också uppkommen efter ett trauma mot ryggen . Oftast upptäcks en cysta av en slump i samband med annan undersökning om den inte gett besvär.

MR är det bästa via har på att diagnostisera mjukdelarna inom centrala nervsystemet. När man avgör typ av cysta tittar man på innehåll och cystan väggar. Härigenom kan man då med relativt stor säkerhet klassificera cystan.

Svarat av K. T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

4 svar på ”Cysta i ländryggen”

 1. Hej! Jag hade haft ont i ryggen länge men ortopeder och specialisterna ville skicka mig vidare till massör och akupunktur vilket inte gjorde saken bättre tills mitt i min semester i mitt hemland då jag hade jkänselbortfall från ena benet.
  Vi uppsökte läkare där och bara under mindre än 2 veckor tog dom MR och det kom fram att jag har en (tumör mellan L3-L5). Tillbaka i Sverige kom jag med alla papper på engelska samt mina röntgenbilder som dr i hemlandet då skickade dem mig i Sverige inför MR. Det tog minst en månad tills de kom fram på samma resultat som läkarna i mitt land upptäckte och bestämde att öppna och fixa extra plats till cystan (kallad så i Sverige). Jag är en stark 45 årig, frisk i övrigt, patient som inte hade en enda aning om konsekvenserna efter en operation så jag accepterade att de skulle operera mig i Lund.
  Jag blev inte ett dugg bättre, desto 10 ggr mer värk, och går på starka tabletter. De ringde mig förra veckan efter 7 månader (efter operation) och gav mig besked att ”-tyvärr vi diskuterade fallen med några och vi kan inte göra någon neurologisk ingrepp mer där” (?!) ”-Vi kommer o skicka remiss till ortopedi i Malmö för steloperation” ?! Och skocka vidare dig till smärtkliniken ?!
  En aktiv, duktig, ung kvinna som jag blev en person som gråter av värk, kan inte springa, ej dansa, ej sitta ordentlgt, ej sova regelbunden.
  Vilken fantastisk liv fick jag efter operationen…

 2. Har centimeterstora cystor i ländryggen som är verifierade på rtg. Har nu fått känselbortfall i tår och trampdynor på bägge fötterna.
  Kan det ha något samband.?

 3. Hej! jag vill bara fråga om en cysta kan komma tillbaka i ryggraden efter en operatin för ca ett år sen. Jag har så ont och kan inte göra mycket för min smärta utan måste vila en stund. Aj det gör så ont.

 4. Fått beskedet: cysta på sköldskörteln. Vad innebär det? Hur går undersökningen till?

  Hälsningar
  Inga-Lill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Fråga Röntgendoktorn 1999-2023, www.rontgen.com 1998-2023